Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzők felkészítése

Szöveg: kormany.hu |  2011. szeptember 1. 19:46

A nem hagyományos módon előállított és alkalmazott robbanóeszközök (IED) elleni tevékenyégre készítik fel a kiképzőket – magyar és külföldi hallgatókat – augusztus 22-től Szentendrén, az MH Központi Kiképző Bázis Mecséri János Kiképző Osztály Nemzetközi Kiképző Alosztály közreműködésével.

Huszonkét – tizenkettő külföldi, köztük bosznia-hercegovinai, cseh, francia, litván, német, spanyol és tíz magyar – kiképző kezdte meg a két héten át tartó elméleti, illetve elsősorban gyakorlati felkészítésből álló programot.

A kiképzés főként a bázis csobánkai gyakorlótéren közelmúltban kialakított, audio-vizuális eszközökkel jól ellátott tantermeiben, illetve annak gyakorlóterén történik. Utóbbi kiválóan alkalmas a NATO műveleti területeihez hasonló körülmények szimulálására, köztük az utak mentén álcázott robbanóeszköz-imitációk elhelyezésére, amelynek felderítése a hallgatók számára komoly feladatot jelent.

Az oktatók olyan körülményeket igyekeznek teremteni, amelyekkel a műveleti területeken találkozhatnak a katonák. Cél, hogy nagyobb eséllyel kerüljék el a rögtönzött robbanóeszközök által jelentett veszélyt.

A felkészítés egyik érdekessége, hogy a Bosznia-Hercegovinából érkezett Zunič alezredes az elmúlt évben – még őrnagyként – vett részt egy hasonló kurzuson. Hazájában ő szervezi a C-IED felkészítést. Szükségesnek látta, hogy eddigi ismereteit megerősítse, ezért jelentkezett ismét a tanfolyamra.

A magyar résztvevők közül az MH Központi Kiképző Bázis kiképző tiszthelyettesei ugyanakkor az ismereteiket az egységes katonai alapkiképzés részét képző C-IED kiképzés során hasznosítják.

(Kép és szöveg: dr. Varga József)