Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilenc halottja van az afganisztáni merényletnek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 26. 10:29

Kilenc ember – nyolc afgán és a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) egy katonája – meghalt egy házilag készített pokolgép robbanásában a tálib ellenállás bástyájának tekintett dél-afganisztáni Kandahár tartományban – közölte március 25-én, vasárnap a helyi kormányzó.

A helyi rendőrség négy tagja, három országos szintű rendőrtiszt, egy tolmács és egy ISAF-katona vesztette életét szombat este, miután a szerkezet felrobbant egy gyalogos járőr mellett – mondta Sah Mohammad, Argandab körzet kormányzója.

Az ISAF még a helyi vezető előtt elismerte, hogy pokolgépes támadásban meghalt egy katonája szombaton az ország déli részén, de nemzetiségét – szokás szerint – nem közölte. Azt sem tette egyértelművé, hogy az illető ugyanannak a merényletnek lett-e az áldozata, mint a nyolc afgán, de egy nyugati forrás később megerősítette, hogy egyazon robbanás ölte meg mind a kilencüket.

A hatalomból 2001 végén elűzött tálibok főként az afgán rendfenntartó erőket veszik célba, amelyek a tervek szerint az egész országban átveszik majd a biztonsági feladatokat 2014 végére, amikorra – szintén a tervek szerint – a nemzetközi erők utolsó harci egységei is távoznak Afganisztánból.