Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilövőállásban az észak-koreai rakéták

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 29. 6:27

Rakétákat helyezett kilövőállásba Észak-Korea a dél-koreai határ közelében. Szöul elrendelte a Jonpjong sziget evakuálását. Ma reggel az Egyesült Államok és Dél-Korea négynapos hadgyakorlatba kezdett a Sárga-tengeren. Az egyre jobban elmérgesedő viszony Kínát is aggasztja.

A szovjet gyártmányú rakéták hatótávolsága 13 és 30 kilométer között van. Dél-koreai hírügynökségi információk szerint ezeken kívül Észak-Korea néhány 95 km-es hatótávolságú rakétát is kilövőállásba helyezett. A Jongpjong szigetet kiürítették.

Észak-Korea azután helyezte készenlétbe a rakétákat, hogy elkezdődött az Egyesült Államok és Dél-Korea közös négynapos hadgyakorlata a Sárga-tengeren. Phenjan szerint a manőver tűrhetetlen katonai provokáció, amelynek felmérhetetlen következményei lehetnek.

Kína javasolta, hogy december elején a félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások delegációvezetői tartsanak rendkívüli konzultációt.

„Kína hisz a tárgyalások szükségességében. A rendkívüli ülés nem jelentené a tárgyalások újraindítását, de remélhetőleg elősegítené azt. Fenn kell tartani a sziget békéjét és a stabilitását." – mondta Wu Dawei, kínai diplomata.

Dél-Korea szerint azonban nincs itt az ideje a hatoldalú tárgyalásoknak. Az észak-koreai hírügynökség pedig közölte: katonai csapást hajt végre az amerikai és dél-koreai erők ellen, amennyiben azok megsértik a területét.

Eközben vasárnap a Korea határán véletlenül elsült egy dél-koreai ágyú és betalált a két országot elválasztó demilitarizált övezetbe. A déliek szerint a lövés nem volt szándékos. Erről tájékoztatták Észak-Koreát is, választ azonban nem kaptak.