Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína elégedetlen az amerikai fegyverpolitikával

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. december 8. 12:37

Az Egyesült Államoknak azonnal le kell állítania a Tajvannak szóló fegyverszállításait, és meg kell szakítania minden katonai kapcsolatát a szigettel – jelentette ki egy volt amerikai vezérkari főnökkel tárgyalva a kínai védelmi miniszter, akit az állami média idézett hétfőn.

Az amerikai-tajvani fegyverkereskedelem “megmérgezte a kétoldalú katonai kapcsolatok egészséges légkörét, és veszélyezteti Kína nemzetbiztonságát" – mondta a pekingi találkozón Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) Richard Myersnek az Új Kína hírügynökség szerint.

Peking Kína részének tekinti Tajvant, és a polgárháború 1949. évi befejeződése óta soha nem mondott le arról, hogy ismét fennhatósága alá vonja, akár erő alkalmazásával is. Az Egyesült Államok 1979-ig Tajvant ismerte el Kínának, de azon az elven, hogy csak egy Kína létezhet a világon, attól fogva a Kínai Népköztársaságot.

Viszont Tajvannal kötött szerződése értelmében Washington köteles segíteni a demokratikus berendezkedésű szigetet abban, hogy meg tudja védeni magát.

Kína már sokszor kérte az Egyesült Államokat arra, hogy intse mérsékletre az egyre magabiztosabb Tajvant, mert Peking attól tart, hogy a sziget egyszer kikiáltja függetlenségét. Liang leszögezte, hogy Peking stabil és egészséges viszonyt szeretne Washingtonnal. Egyes amerikai politikusok már megkongatták a vészharangot amiatt, hogy Peking egyre többet költ fegyverkezésre.