Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Világháborús lőszer a menekülttáborban

Szöveg: Szűcs László |  2008. december 8. 11:49

A 49. héten, azaz december 1–7-e között huszonöt bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül öt esetben soron kívül kellett intézkedniük.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, idén eddig összesen 2354 bejelentést kaptak.

December 2-án a Veszprém megyei Balatonfűzfőn, a település nyaralóövezetében, a Kilátó és a Hullám utca kereszteződésében, a földúton bukkantak az arra járók egy világháborús robbanószerkezetre. Bár azt nem sikerült kideríteniük, hogy a „rozsdás vasdarab" hogyan került oda, azonnal értesítették a tűzszerészeket. A Strak Vince törzsőrmester vezette járőr a helyszínen megállapította, hogy egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen semmisítettek meg.

Még ugyanezen a napon Debrecenben is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A városban található menekülttábor udvarán ugyanis egy darab 14,5 milliméteres lőszert találtak, amelyet a helyszínre érkező járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – a közelben kijelölt helyen megsemmisített.

December 5-én, a főváros XXII. kerületében, a Csomakörös utcában, egy zárt építkezésen, földmunkálatok közben, mintegy másfél méter mélyen bukkantak a munkások egy világháborús robbanószerkezetre. Õk azt hitték, hogy egy bomba került elő a földből, a helyszínre érkező tűzszerészek – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – azonban megállapították, hogy egy 160 milliméteres aknavető gránátot találtak. Az ilyen űrméretű gránát nagyon ritka, ám mivel nem volt szállítható állapotban, a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

December 6-án érkezett a bejelentés a honvédség tűzszerészeihez, hogy a budapesti Bosnyák téren, a csömöri úti sporttelepen, a terület műszeres átvizsgálását végző cég több, világháborús robbanószerkezetet is talált. A tűzszerészek szombaton és vasárnap, egész nap dolgoztak a terület mentesítésén, ám a munkát nem sikerült befejezniük. Így hétfőn ismét kivonultak a területre. A hétvégén egyébként összesen 70 darab, különböző típusú és űrméretű robbanótestet, 25 darab, egyéb robbanószerkezetet, illetve 35 kilogramm vegyes gyalogsági lőszert szállítottak el a helyszínről.