Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Mugabénak mennie kell!”

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 8. 14:56

Lemondásra szólította fel Robert Mugabe zimbabwei elnököt hétfőn Brüsszelben Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. A politikus újságíróknak hangoztatta: eljött az ideje annak, hogy maximális nyomást gyakoroljanak Mugabére távozása érdekében.

Solana az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozása elé időzítette kijelentését. A fórumon Zimbawe elleni újabb szankciókról döntenek majd. Az Európai Unió csatlakozott a Robert Mugabe zimbabwei elnök lemondását követelő felszólításokhoz. Az Egyesült Államok már pénteken azt hangoztatta, hogy régóta időszerű Mugabe távozása a hatalomból.
Amerika szerint az élelmiszerválsággal együtt jelentkező zimbabwei kolerajárvány miatt a nemzetközi közösségnek immár életbevágó kötelessége a cselekvés.

Nagy-Britannia is azt hangoztatta a hétvégén, hogy a nemzetközi közösség valódi változásokat fog támogatni Zimbabwéban.

Az uniós külügyminiszterek Zimbabwe kérdése mellett két másik afrikai vonatkozású témát is megvitatnak. Hivatalosan jóváhagyják, hogy az EU már a nap folyamán megkezdje kalózellenes tengeri műveleteit Afrika szarvának térségében. Emellett Belgium azt kéri, hogy az EU avatkozzon be Kongó keleti részén, ahol harcok dúlnak.

December közepéig még NATO-hajók is jelen vannak abban a tengeri térségben, ahol az utóbbi időben nagyon megszaporodtak a kalóztámadások. A hadihajók biztonsági kíséretet adnak az áthaladó kereskedelmi hajóknak.

Az EU most kezdődő tengeri vállalkozása, az Atalanta művelet a NATO-műveletet váltja, de nem kizárt, hogy később, tartósabb jelleggel a NATO ismét kötelezettséget vállal a térségben.