Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína és Pakisztán közös hadgyakorlatot tart

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. november 16. 11:50

Kína és Pakisztán Iszlámábádhoz közel közös terrorellenes hadgyakorlatot kezdett november 14-én, hétfőn – számolt be az eseményről a kínai média kedden. A mintegy kéthetes, Barátság-2011 elnevezésű gyakorlaton a kínai hadsereg, illetve a különleges erők összesen 260 katonája vesz részt helikopterekkel, míg pakisztáni részről 230 fős állomány van jelen.

2004 óta ez a negyedik alkalom, hogy a két ország hadserege hasonló gyakorlatot tart, s Pakisztán volt az első külföldi állam, amelynek katonáit Kína gyakorlatozás céljából a területére engedte. Az első alkalom helyszíne az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur) autonóm terület volt.

A mostani hadgyakorlat célja a nem hagyományos biztonsági fenyegetések elleni közös fellépés hatékonyságának növelése – közölte a kínai védelmi tárca. Mahmud Durrani pakisztáni katonai szakértő a kínai televízióban ezt úgy fogalmazta meg, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben szerzett tapasztalatok és információk cseréjére kerül sor. A minisztérium közleménye hangsúlyozta, hogy a hadgyakorlat nem irányul egyetlen harmadik ország ellen sem.

Korábbi indiai médiajelentésekben, kommentárokban heves visszhangot váltott ki a hadgyakorlat, s azt – Indiára vonatkozóan – ellenségesnek, illetve a nyomásgyakorlás eszközének nevezték. A kínai hadsereg napilapja a maga kommentárjában úgy vélte, Új Delhi módosított nemzetvédelmi stratégiáján és elkezdte versenytársként kezelni Kínát.

Kína mindig is tartotta magát a „békés növekedés" elvéhez, de egyes országok ezt „növekvő fenyegetésként" értelmezik – olvasható a cikkben.

India a közelmúltban jelentette be történelmének legnagyobb hadseregbővítését; egy 13 milliárd dolláros modernizációs program keretében 90 ezer katonával növeli a létszámot, s négy új, a Kínával közös határ szomszédságába telepített hadosztállyal egészíti ki jelenlegi védelmi struktúráját. A tervvel kapcsolatban az indiai védelmi miniszter megállapította: „Bárhol, ahol fenyegetést érzünk, megtesszük a megfelelő lépéseket".

Korábbi jelentések arról szóltak, hogy India, amely a világ negyedik legnagyobb légierejével rendelkezik, 20 milliárd dollárt fordít 126 új vadászgép megvásárlására, továbbá zöld utat engedett saját fejlesztésű – csúcstechnológiát képviselő – Brahmos szupercirkáló rakétáinak telepítéséhez.