Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Sapkaceremónia”, majd 88 perc futás

Szöveg: Matócsiné Kiss Hajnalka főtörzsőrmester |  2011. november 16. 13:02

Zászlóalj-sorakozó keretében rendezték meg a hagyományos „sapkaceremóniát”  november 15-én, kedden Szolnokon, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál. A rendezvényt 88 perces futás zárta.

Az idei év második felében 46 újonc katona érkezett a zászlóaljhoz. Számukra a szakfelkészítő kiképzés szeptember 19-én kezdődött el és nyolc héten keresztül, november 11-ig tartott. Az újoncok közül harminchárman sikeresen elvégezték a tanfolyamot, így alkalmassá váltak arra, hogy a zászlóalj „teljes értékű" tagjai legyenek és zöld barett-sapkájukon viselhessék a sapkarózsát.

A szakfelkészítő kiképzés során az újonc katonák elsajátították a különféle terepi mozgásmódokat, megtanulták, hogyan kell biztosítva ki- és beszállni egy helikopterből, vagy épp az úgynevezett gyorskötéllel, esetleg alpin technikával elhagyni a forgószárnyas fedélzetét. Emellett alapszintű vízi kiképzést kaptak, megismerkedtek az épületharcászat alapjaival, és többször is leküzdötték a felderítő harci ösvényt. Számos menetgyakorlaton bizonyították rátermettségüket. Felkészítést kaptak különböző harcfeladatokra, gyakorolták egyebek mellett a lesállást, rajtaütést, az elszakadást vagy éppen a védelemben való tevékenységet.

Az alakulatnál már hagyományos „sapkaceremóniát" követően a zászlóalj régi és új „teljes értékű" tagjai 88 perces, folyamatos futással zárták a sorakozót, amelyet a zászlóalj megbízott parancsnoka vezetett.

1595927437