Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínában az orosz védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 10. 11:32

A katonai kapcsolatok előmozdításáról állapodott meg Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter villámlátogatásán Hszi Csin-ping (Xi Jinping) alelnökkel kedden Pekingben. Hszi – egyben alelnöke a Kínai Kommunista Párt katonai bizottságának is – kifejezte reményét, hogy a két ország hadserege növeli erőfeszítéseit annak érdekében, hogy egyeztetéseivel elősegítse a kínai-orosz stratégiai partnerséget.

„Kína nagy jelentőséget tulajdonít kapcsolatának Oroszországgal és arra törekszik, hogy a két ország vezetőinek megállapodásait a gyakorlatban megvalósítsa" – idézi az alelnököt a Hszinhua hírügynökség.

Kuo Po-hsziong (Guo Boxiong), a kínai Központi Katonai Bizottság (KKB) másik alelnöke találkozóján Szergyukovval ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által szeptemberben aláírt közös nyilatkozat meghatározta a kétoldalú kapcsolatok irányát.

Anatolij Szergyukov egynapos látogatásra érkezett a kínai fővárosba és Hszi Csin-ping, valamint Kuo Po-hsziong mellett találkozott még Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) kínai védelmi miniszterrel is. Mint mondta, Pekingben tartózkodásának rövid ideje ellenére „lényegi megbeszéléseket" folytatott vendéglátóival.