Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újoncok a laktanyában

Szöveg: Dr. Varga József nyá. ezredes |  2010. november 10. 12:25

November 9-én az MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) ismét kitárta a Magyar Honvédség képzeletbeli kapuját újabb 118 szerződéses legénységi állományú katona előtt, hogy megkezdjék a három hónapos egységes katonai alapkiképzést, melynek leteltével szolgálatba állhatnak választott alakulatuknál. De addig még hosszú út vár rájuk…

A szentendrei kiképző bázis a katonai alapkiképzés MH szintű intézményeként ebben az évben hatodik alkalommal fogadja azokat a fiatalokat, akik szerződéses katonaként kívánnak felkészülni a haza védelmére. A most bevonultakkal együtt jóval meghaladja a félezret azok száma, akik Szentendrén találkoznak először a katonaélet szépségeivel és olykor nehézségeivel, kemény próbatételével.

1595909747
Az itt szerzett első benyomások, tapasztalatok gyakran az egész katonai pályára kihatással vannak, ezért az alapkiképzés nem csupán a katonai mesterség elsajátításának, hanem a szervezetbe való beilleszkedésnek is terepe. Tudják ezt az alapkiképzést szervező Mecséri János Kiképző Osztály parancsnokai is, akik magas szintű szakmai ismeretek birtokában, elhivatottan tanítják a 3 hónapig gondjaikra bízott állományt.

A katonai szolgálathoz való viszony formálása az MH KKB tevékenységének állandó elemét képezi: egyaránt alkalmazzák a katonai alapismeretek átadásában rejlő szakmai, tudati és érzelmi elemeket. Ezen a téren most egy régi hagyomány felújítására van lehetőség. Az önkéntes haderőre való áttérés után néhány elszigetelt kísérlettől eltekintve lényegében feledésbe merült a sorkatonák számára korábban természetes, társadalmi elismerést kiváltó és ezáltal a honvédség törekvései iránti megértést és bizalmat is erősítő nyilvános, ünnepélyes katonai eskütétel.

Talán nem mindenki számára ismert, hogy

1595909747
az MH állományába bekerült szerződéses katonák ez idáig a nyilvánosság kizárásával, lényegében egy formális aláírási aktus keretében tettek esküt. Ünnepélyes keretek között a hozzátartozók és az érdeklődők részvételével csak a tisztek és a tiszthelyettesek tesznek fogadalmat a haza védelmére. Semmi nem indokolja, hogy a legénységi állományú katonák, akik szintén önként vállalják a haza fegyveres szolgálatát, úgy írjanak alá egy tartalmilag magas erkölcsi kötelezettséget magában foglaló okmányt, mint egy fizetési jegyzéket. A honvédelmi vezetés, felismerve az ünnepélyes katonai eskütételben meglévő lehetőségeket a haza védelméhez való viszony erősítésében, támogatta az MH KKB erre vonatkozó kezdeményezését. Ennek nyomán már zajlanak az előkészületek a bázison jelenleg alapkiképzésen tartózkodó katonák nyilvános katonai eskütételének megszervezésére.

Ez a több évszázados hagyomány november végén ismét

1595909747
elfoglalja helyét a honvédelmi nevelés rendszerében, hiszen éppen a társadalmi nyilvánosság teszi lehetővé, hogy a közvetlen érintetteken túl a honvédelem iránt érdeklődő szervezetek, iskolák, intézmények újból megtapasztalják a haza védelmére tett eskü felemelő érzését.
A november 9-én bevonult újoncok felkészítése már a fenti gondolatok szellemében kezdődött meg. Sokak meggyőződése, hogy a nemzeti és katonai hagyományainkba illeszkedő elemek visszaállítása az őket megillető helyre, más fontos intézkedésekkel együtt, hozzájárulnak az állomány közérzetének javításához, ezzel együtt a katonai pálya iránti érdeklődés felkeltéséhez, végső soron a honvédelem erősítéséhez.

1595909747