Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden, amit a késről tudni kell

Szöveg: D.Á. |  2010. november 10. 13:37

November 13-án ismét megrendezi nemzetközi szemináriumát a Honvéd Auróra Sportegyesület (HASE) Közelharc-Kézitusa Szakosztálya, melyet idén speciális késharc-versennyel kötnek össze. A szervezők részéről Hanshi Dr. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes, 7 danos közelharc-kézitusa-szakértő beszélt a versenyről a honvedelem.hu-nak.

Késharc-versenyt rendez november 13-án, szombaton a Honvéd Auróra Sportegyesület Közelharc-Kézitusa Szakosztálya. A főváros X. kerületében, a Honvéd Küzdősport Centrum Tüzér utcai objektumában megrendezendő versenyre november 5-ig lehetett jelentkezni. A helyszínen 9 órától lehet nevezni, a verseny 10 órakor kezdődik. Az egész napos foglalkozás keretében a kések fajtáiról, fogásmódjairól, az alaptechnikákról, valamint a harci kések használatáról is bemutatókat tekinthetnek meg az érdeklődők. Emellett a késtámadások elleni védekezések lehetőségei, a késharc alapjai, és a kés-kés elleni technikák is szerepelnek a bemutatók programjában.

„Napjainkban a késönvédelem egyfajta reneszánszát éli", mondta a honvedelem.hu-nak Zöllei Zoltán, akitől megtudtuk: az Egyesült Államokban nagy népszerűségnek örvendenek a különböző késharc-versenyek. „Mi most tulajdonképpen az Amerikában megrendezett világszínvonalú rendezvények magyar megfelelőjét hozzuk tető alá egyfajta kísérleti jelleggel: a résztvevők rúzzsal bekent gyakorlókésekkel harcolnak majd. Eközben képet kapunk majd arról is, milyen színvonalon áll ezen a téren az alakulatok felkészültsége, tehát megszondázzuk a technikai tudást is."

1595909748
 

A rendezvényen természetesen nemcsak katonák vesznek majd részt, hiszen a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ), illetve a HASE egyaránt számos civil klubbal és társadalmi szervezettel ápol jó kapcsolatokat. Nem hiányozhatnak majd a szemináriumról a hagyományőrző klubok képviselői sem, akik különféle tradicionális harcművészeteket és önvédelmi módszereket gyakorolnak. „Tulajdonképpen három vetületről beszélhetünk. Egyrészt bemutatjuk a kés mint provizórikus hidegfegyver katonai alkalmazhatóságát, másrészt szót ejtünk majd a civil önvédelmi fogásokról, és lesz egy harcművészeti vonal is. Utóbbi keretében hívtuk meg vendégként Várszegi Rudolfot", tudtuk meg Zöllei Zoltántól. Az 5 danos aikido mester Várszegi Rudolf neve fogalom a harcművészetek iránt érdeklődők körében, hiszen munkássága több stílusban, így például az aikido mellett a kempóban is meghatározó jelentőségű volt Magyarországon.

A rendezvény fő támogatója az Extrametál. A szervezők a rendezvény bevételeit a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak ajánlják majd fel. Zöllei Zoltán nyugállományú alezredes a rendezvényt követő hétfői napon egyébként a FEM3 csatorna 17.00 órakor kezdődő Boszorkánykonyha című műsorában is látható lesz, ahol nők által alkalmazható önvédelmi technikákat mutat majd be.