Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai és indiai pilótákat képeznének az ukránok

Szöveg: JETfly |  2008. december 11. 7:27

Ukrajna ismét a figyelem középpontjába került legújabb bejelentésével, hiszen a repülőgép-hordozókon szolgálatot teljesítő pilóták képzésének nemzetközi központjává kíván válni.

Évtizedekkel ezelőtt ugyanis Nitka városa adott otthont a képzési központoknak, ami a Szovjetunió 1991-es széthullása után Ukrajna birtokában maradt. Az ukrán kormány igen nagy lehetőséget lát a központban, ezért Kínát és Indiát is szeretné bevonni a kezdeményezésbe.

Kína már kapcsolatban áll Ukrajnával, hiszen saját repülőgép-hordozójához Ukrajnában gyártott alkatrészeket vásárol, továbbá a helyi pilótaképző központ fejlesztéséhez is ukrán segítséget vesznek igénybe. A kínai haditengerészeti illetékesek többször is ellátogattak a kelet-európai országba, ahonnan gazdag tapasztalatokkal érkeztek haza. Kínának már van egy félkész repülőgép-hordozója, hiszen 6 évvel ezelőtt vásárolta meg Oroszországtól a Varjagot, amit az előzetes információk szerint kiképző repülőgép-hordozóként állítanának ismét szolgálatba. Konkrét információk azonban még nem ismeretesek a Varjag sorsáról, annyi ugyanakkor biztosra vehető, hogy a repülőgép-hordozón jelenleg is végzik a karbantartási munkálatokat.

A Nitka-bázist a repülőgép-hordozókon szolgálatot teljesítő MiG-29K és Szu-33 pilóták kiképzésére használták korábban a szovjetek. India már rendelt a haditengerészeti feladatokra specializált MiG-29K vadászgépekből, Kína pedig állítólag a Szu-30-as haditengerészeti változatát építi majd meg ukrán segédlettel.