Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínának kémkedett a Pentagon egyik magasrangú alkalmazottja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 15. 6:09

Négy éven át Kínának kémkedett az amerikai védelmi minisztérium egy washingtoni tisztviselője; a 62 éves James Wilbur Fondrenre 60 évi börtön vár, ha bűnösnek találják a vádpontokban – jelentette az AHN hírügynökség.

Az illetékes washingtoni szövetségi vádesküdtszék már vádat emelt Fondren ellen, aki a Pentagon Csendes-óceáni Parancsnoksága fővárosi összekötő irodájának igazgatóhelyetteseként dolgozott.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) kiderítette, hogy a férfi rendszeresen titkos és bizalmas információkat adott át az amerikai állampolgárságot szerzett tajvani származású Tai Shen Kuónak, akinek szoros kapcsolatai voltak a kínai kormány vezető tisztviselőivel. Fond – aki tudott a tajvani férfi kapcsolatairól – 2004 és 2008 között szolgáltatott ki információkat.

Fondren állítólag egy olyan tanácsadó cég álcája alatt végezte kémtevékenységét, amelynek Kuo volt az egyedüli ügyfele.

A Pentagon tisztviselője a falcég által Kuónak “készített" véleményanyagokba szőtte bele a katonai információkat.

Fondrent azzal is vádolják, hogy hazudott a szövetségi nyomozóknak. A Csendes-óceáni Parancsnokság washingtoni összekötő irodájának igazgatóhelyettese ugyanis azt akarta elhitetni az FBI-jal, hogy az általa átadott információkat újságcikkek és úgymond saját tapasztalata alapján állította össze. Fondren tagadja, hogy valaha is titkos okmányokat csempészett volna haza, illetve hogy az amerikai katonai stratégiára vonatkozó zárolt dokumentumok másolatát nyújtotta volna át a tajvani származású férfinak.