Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kinevezték az EU új afganisztáni megbízottját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 23. 11:04

Vygaudas Usackas volt litván külügyminiszter személyében az EU-országok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben hivatalosan kinevezték az unió új afganisztáni megbízottját. Usackas április elsején veszi át kabuli posztját, amelyet eddig az olasz Ettore Francesco Sequi töltött be.

A litván politikustól Brüsszel azt várja, hogy új lendületet vigyen az unió civil fejlesztési tevékenységébe Afganisztánban, ahol a jelen lévő nemzetközi tényezők – így az EU, az ENSZ, illetve a NATO – programjait eddig nem hangolták össze kellőképpen, ami a hatékonyság rovására ment.

Az uniós külügyminiszterek értékelése szerint az afganisztáni ingatag belbiztonsági helyzet továbbra is fenyegeti az ország stabilitását. Az EU elengedhetetlennek tartja, hogy a nemzetközi polgári fejlesztési erőfeszítéseket az afgán kormány fogja össze, és irányítsa a megvalósítást.

Hétfői ülésükön a külügyminiszterek – a tagállami kormányokat képviselő Tanácsként eljárva, saját tárcájukon kívül eső témában a végső hivatalos jóváhagyást megadva – úgy határoztak, hogy április 5-től a hosszú távú, vagyis a három hónapot meghaladó tartózkodásra jogosító schengeni vízum tulajdonosai szabadon utazhatnak az Európai Unió területén.