Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kísérleti atomrobbantást hajtott végre Észak-Korea

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 25. 6:23

Phenjan beváltotta egy hónappal ezelőtti fenyegetését, és felrobbantotta – három éven belül – második atombombáját. Dél-Koreában azonnal válságtanácskozást hívtak össze. Észak-Korea bejelentette, hogy hétfő reggel sikeresen végrehajtotta második földalatti kísérleti atomrobbantását.

A nukleáris teszt az eddiginél is mélyebb nemzetközi elszigeteltségbe taszíthatja a sztálinista vezetésű távol-keleti országot, de növelheti Kim Dzsongil észak-koreai vezető hazai népszerűségét.

Phenjan április végén már figyelmeztetett arra, hogy végrehajtja második kísérleti atomrobbantását, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa megrótta az április 5-i rakétafellövéséért.

A KCNA hivatalos phenjani hírügynökség jelentése szerint a kísérleti atomrobbantás az észak-koreai nukleáris elrettentő erő erősítését célzó lépések részét képezi, ezen intézkedések pedig az ország védelmét szolgálják. A második atomrobbantás ereje, és az ellenőrzés technikai színvonala egyaránt meghaladta az első tesztét – ismertette a Yonhap dél-koreai hírügynökség a beszámolót.

Észak-Korea első kísérleti atomrobbantását 2006 októberében hajtotta végre.

A KCNA nem közölte a második robbantás helyszínét.

Az első tesztet az ország északkeleti részén végezték.

Előzőleg a Yonhap arról számolt be, hogy Észak-Koreában “mesterségesen keltett földrengés" történt, ami azt sugallja: a kommunista vezetésű ország beváltotta a második kísérleti atomrobbantás elvégzésére vonatkozó fenyegetését.

A történtek miatt Ri Mjong Bak dél-koreai elnök rendkívüli tanácskozásra hívta biztonsági kabinetjét.