Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: átcsoportosításra van szükség

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 25. 5:34

A következő kormányülésen tesz javaslatot Szekeres Imre honvédelmi miniszter arra, hogy az afganisztáni újjáépítésre szánt pénz mintegy fele ezután közvetlenül a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportjához (PRT) kerüljön – közölte maga a tárcavezető vasárnap az azerbajdzsáni Bakuban.

Szekeres Imre elmondta, hogy a kormány által előzőleg megállapított 500 millió forintból mintegy 240 millióról van szó, amelyet eddig a Külügyminisztérium pályáztatott meg. A pénz átcsoportosítására azért van szükség, mert az ázsiai országban egyre romlik a biztonsági helyzet, illetve komoly áradások is voltak: a katasztrófában számos ház, közút és hidak semmisültek meg. A helyi vezetők segítséget kértek és jelezték, hogy elsősorban munkagépekre van szükségük a helyreállítás megkezdéséhez.

A miniszter Tömböl László vezérkari főnökkel, több magas rangú katona kíséretében és a delegációval utazó újságírókkal kétnapos afganisztáni tartózkodása alatt találkozott a Mazari-Sarifban állomásozó magyar katonákkal és a nemzetközi tábor német parancsnokával, majd innen tovább utazott a Baglán tartományban lévő Puli-Humriba, a tartományi újjáépítési csoport állomáshelyére, a Camp Pannoniába. A tárcavezető megbeszélést folytatott a tartomány kormányzójával, aki segítséget kért tőle az áradások sújtotta országrész helyreállításában.

A miniszter meglátogatta a Puli-Humritól mintegy 20 km-re lévő műveleti tanácsadó és összekötő csoport magyar és amerikai katonáit, akik az afgán nemzeti hadsereg kiképzésében vesznek részt.

Fotók: Dévényi Veronika