Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiszabadultak a kalózok fogságából

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. szeptember 17. 12:33

Egy francia speciális katonai különítmény kiszabadította a szeptember 2-án a szomáliai kalózok fogságába esett francia házaspárt, Jean-Yves és Bernadette Delanne-t.

A Nicolas Sarkozy által elrendelt művelet során egy kalóz életét vesztette, hat pedig fogságba került. A francia elnök és a francia védelmi miniszter örömmel konstatálták a művelet sikerességét, ez utóbbi gratulációját küldte a katonáknak. Az elnök kijelentette, a művelet figyelmeztetés mindazok számára, akik hasonló bűncselekményt követnek el, egyben nemzetközi összefogást sürgetett.

A házaspár Ausztrália irányából hajózott Franciaország felé, mikor az Ádeni-öbölben szomáliai kalózok ütöttek rajtuk. Lányuk, Alizée jelentette be eltűnésük, miután nem tudta őket elérni telefonon. Az akcióról, melyben nagyon bízott, azonban – állítása szerint – csak a rádióból szerzett tudomást, nem informálták előzetesen.

A kalózok váltságdíjat és szomáliai fogvatartottak szabadon engedését kérték a túszok elengedéséért. A bűncselekmény elkövetéséért büntetőeljárás indul ellenük.

A szomáliai vizeket a legveszélyesebbek között tartják számon. 2008 első harmadévében nem kevesebb, mint 24 kalóztámadás fordult elő.