Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitüntették a Libanonban szolgáló magyar katonákat

Szöveg: hm.gov.hu |  2009. július 9. 6:48

Július 7-én az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában (UNIFIL) szolgáló magyar kontinges katonáit ENSZ Békefenntartói Medállal tüntette ki Claudio Graziano vezérőrnagy, a misszió parancsnoka. Libanonban 2006 novembere óta teljesítenek szolgálatot magyar térképész katonák.

Kiküldésükről a 34 napos, „Summer War" után megszavazott országgyűlési határozat rendelkezik. A magyar katonák beosztásukat Naqourában, a misszió parancsnokságának Egyesített (civil-katonai) Térinformatikai Csoportjánál töltik be. A harmadik váltás tagjai – Szücs Attila mérnök alezredes, Mester László őrnagy, Vara Zoltán zászlós és Nemes Gábor őrmester – 2008. novembere és 2009 februárja között kezdték meg Dél-Libanonba szóló egy éves vezénylésüket.

A misszió medálját hat hónap letöltése elismeréseként adományozzák az itt szolgálatot teljesítő katonáknak. Nagyobb létszámú kontingensek tagjainak un. „Medal Parade" keretében adják át a kitüntetést. Kisebb, néhány fős, kontingensek esetében nagy megtiszteltetésnek számít az, ha ezen elismerést a misszió parancsnoka személyesen adja át. A magyar kontinges esetében ez talán annak is köszönhető, hogy a Libanon és Izrael között húzódó „Blue Line" körzetében, sok esetben elaknásított, illetve fel nem robant lőszerekkel, robbanó eszközökkel szennyezett területen végzett terepi mérések, illetve e területek térképezése a misszió életében kiemelt jelentőségű.

Az elismerések átadása után a parancsnok megköszönte az állomány eddigi munkáját, annak folytatásához további sikereket kívánt.