Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hágát nem érdekli, mit ígértek Karadzicnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 9. 6:53

Ha volt is egyezmény Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és Richard Holbrooke, a daytoni békeszerződés amerikai kidolgozója között, az nem köti a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéket. Erről szerdán döntött a Hágában székelő bíróság.

Tavaly nyári elfogása óta Karadzic többször hivatkozott arra, hogy Holbrooke 1996-ban ígéretet tett neki: nem vonják felelősségre a törvényszéken, ha visszavonul a közéletből. Holbrooke tagadja, hogy ilyen egyezséget kötöttek volna.

A volt boszniai szerb vezető májusban hivatalos beadványban fordult a törvényszékhez, amelyben azt állította, tanúi vannak a megállapodásra, és a vádirat megsemmisítését kérte. A bírák azonban úgy határoztak, hogy nem fogadják el érvényesnek a törvényszékre az állítólagos megállapodást.

Indoklásuk szerint Karadzic nem bizonyította, hogy Holbrooke az ENSZ nevében cselekedett volna, és azt sem, hogy az eljárás során bármilyen visszaélés történt.

A 64 éves Karadzicot a vád képviselője az 1992-95 közötti boszniai háború egyik főbűnösének tartja a még bujkáló Ratko Mladic katonai vezető mellett. Az ellene szóló vádak között népirtás is szerepel, s őt teszi az ügyész felelőssé Szarajevó ostromáért és a srebrenicai muzulmánok módszeres kivégzéséért. A súlyos vádak miatt életfogytiglani börtön várhat rá.

Karadzicot 11 évnyi bujkálás után tavaly nyáron fogták el Belgrádban.