Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiutasításért kiutasítás

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 6. 14:20

Az orosz külügyminisztérium Isabelle Francois-t, a NATO moszkvai tájékoztatási irodájának vezetőjét és Mark Opgenorth-ot, az iroda egyik munkatársát utasítja ki, válaszul arra, hogy az észak-atlanti szövetség a múlt héten nemkívánatos személynek minősített két orosz diplomatát.

Behívatták az orosz külügyminisztériumba Kanada moszkvai nagykövetét, és átadták neki a két NATO-diplomata kiutasításáról szóló jegyzéket szerdán délelőtt – közölte Nicholas Brousseau, a kanadai nagykövetség szóvivője.

Mindkét NATO-diplomatát attaséként a kanadai nagykövetséghez akkreditálták, ezért az ügyben Ralph Lysyshyn, Kanada oroszországi nagykövete az illetékes. 

“Kanada és a NATO-szövetségesek igyekeznek újra felvenni az együttműködés fonalát Oroszországgal. Ezekre az erőfeszítésekre a kívánttal ellentétes hatást gyakorol a NATO-megbízottak akkreditációjának visszavonásáról hozott (orosz) döntés" – mondta Brousseau.

A NATO múlt héten utasította ki a brüsszeli orosz NATO-képviselet két diplomatáját, Viktor Kocsukovot és Vaszilij Csizsovot. Kiutasításukat az észt Herman Simm ügyével hozták összefüggésbe. Simm az észt védelmi minisztérium államtitok-védelmi osztályának volt a vezetője, s februárban 12 és fél évi börtönre ítélték azzal a váddal, hogy több ezer oldalnyi titkos dokumentumot adott át az orosz hírszerzésnek.

Moszkva tagadja, hogy a két diplomatának bármi köze lett volna az észt ügyhöz.

A NATO a lépést arra a napra időzítette, amelyen – a tavalyi orosz-grúz háború miatt bekövetkezett nyolc hónapi szünet után – a nagykövetek tanácsülésével hivatalosan újrakezdődött a NATO-orosz politikai párbeszéd.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn lemondta a részvételt a NATO-Oroszország Tanács május második felére tervezett miniszteri szintű ülésén, hogy ezzel juttassa kifejezésre tiltakozását a két orosz diplomata NATO-akkreditációjának megvonása miatt.

Az orosz külügyminisztérium szerdán kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy az észak-atlanti szövetség részéről hozott “barátságtalan lépésre válaszul volt kénytelen" az orosz fél megfosztani diplomáciai akkreditációjától a két NATO-diplomatát. Moszkva emlékeztetett arra is, hogy az ilyen esetekben általánosan elfogadott diplomáciai gyakorlat azonos nagyságú és arányú intézkedéssel válaszolni.