Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivégezték a katonai puccs vezetőit

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 28. 8:55

Bangladesben kivégeztek öt volt katonatisztet, annak az 1975-ös katonai puccsnak a vezetőit, amelynek során meggyilkolták Mudzsibur Rahman egykori államfőt – közölték a hatóságok. Mohammad Asraful Iszlam Hán dandártábornok, a dakkai központi fegyház tisztségviselője szerint az öt férfit helyi idő szerint csütörtök hajnalban akasztották fel a börtönben.

Órákkal korábban még lehetővé tették számukra, hogy – szigorú őrizet mellett – találkozzanak családtagjaikkal.

Mudzsibur Rahman volt a bangladesi függetlenségi harc vezetője, mielőtt az ország 1971 márciusában Pakisztántól elszakadva függetlenné vált, s az új állam első elnökévé őt választották.

Az 1975-ös államcsíny tetőpontján Rahmant, családja nagy részét és közeli munkatársait meggyilkolták a dakkai elnöki rezidencián. Az ország későbbi katonai vezetői felmentették a felelősségre vonás alól a puccsistákat, akiket csak azután állítottak bíróság elé, hogy Rahman Haszina nevű lányát 1996-ban miniszterelnökké választották.

A puccsistákat 1998-ban ítélték halálra az elnök meggyilkolása miatt, a legfelsőbb bíróság pedig szerdán elutasította a büntetés enyhítését célzó kérvényüket, lehetővé téve ezzel a halálos ítélet végrehajtását.

Banglades függetlenné válása óta öt államcsínyt élt át és két elnökét gyilkolták meg: Mudzsibur Rahmant 1975-ben, Ziaur Rahman elnököt pedig 1981-ben.