Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lehet tárgyalni a tálibokkal?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. január 28. 8:43

A brit kormányfő és az afgán elnök szerint lehetséges a tárgyalás azokkal a tálibokkal, akik lemondanak az erőszakról. Gordon Brown és Hamid Karzai Londonban, a csütörtöki nemzetközi Afganisztán-konferencia előestéjén, a BBC által szervezett vitaesten válaszolt brit és afgán egyetemi diákok kérdéseire.

Brown kijelentette: a cél a tálibok megosztása, ezzel meggyengítése, és “kiút felkínálása" közülük azoknak, akik készek lemondani az erőszakról.

A kormányfő szavai szerint “le kell választani" az ideológiát erőszakkal érvényesítőkről azokat, akiket rá lehet venni arra, hogy csatlakozzanak a demokratikus folyamathoz.

Karzai szerint a tárgyalási ajánlat csak azoknak szól, akik nem tagjai az al-Kaidának vagy egyéb terrorcsoportoknak, elfogadják az afgán alkotmányt, és hajlandók “a békés, normális életvitelre".

Az Afganisztánban tevékenykedő nemzetközi koalíció katonai vezetői is hajlanak a tárgyalásos rendezésre.

Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni NATO-erők amerikai parancsnoka a londoni Financial Timesnak e hét elején egyenesen azt mondta: katonaként úgy véli, hogy “már eleget harcoltunk".

McChrystal szerint a tervezett amerikai csapaterősítés célja a felkelés meggyengítése olyan mértékben, hogy a tálibok vezetői belemenjenek valamilyen rendezésbe az afgán kormánnyal.

David Petraeus tábornok, az Egyesült Államok középső parancsnokságának vezetője a londoni The Timesnak szintén e héten kijelentette: máris sok tálib keresi meg az amerikai erőket, a NATO-t vagy az afgán hadsereget tárgyalási, sőt esetenként fegyverletételi szándékkal. Petraeus is lehetségesnek nevezte a tárgyalásokat a tálibok, illetve más felkelők vezetői és az afgán kormány magas rangú tagjai között.

A The Timeshoz eljutott a csütörtöki londoni Afganisztán-konferencia zárnyilatkozatának egy kiszivárogtatott előzetes tervezete, amely szintén a megbékélési szándékra utal. A dokumentum szerint “megbecsült helye lesz a társadalomban" minden afgánnak, aki megszakítja a kapcsolatot az al-Kaidával és más terrorcsoportokkal.