Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivégeztek két tibetit a lhászai zavargások miatt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 27. 14:20

A két férfit golyó általi halálra ítélték, a vád szerint egyikük egy ruhaüzletet gyújtott rá az eladóra, a másik egy kerékpárüzletet lobbantott lángra, amiben öten tartózkodtak.

Ez az első hivatalos pekingi megerősítés arról, hogy kivégzéseket hajtottak végre Kínában a tavaly márciusi lhászai zavargások miatt.
A két férfit golyó általi halálra ítélték gyújtogatás vádjával. Egyikük a vád szerint felgyújtott egy ruhaüzletet, és egy han kínai eladó bennégett a boltban. Vádlotttársa egy motorbicikli-üzletet lobbantott lángra, itt öten vesztették életüket.

Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) külügyi szóvivő Pekingben nem közölt részleteket, csak annyit mondott, hogy a legfelsőbb bíróság jóváhagyta a halálos ítéleteket.

A 80-as évek vége óta nem voltak olyan súlyos zavargások Tibetben, mint tavaly márciusban, miután buddhista szerzetesek lhászai demonstrációja a han kínaiak személye és vagyontárgyai elleni erőszakba torkollott; legalább 19-en életüket vesztették. A kínai biztonsági erők szigorúan megtorolták a felkelést; fellépésük nemzetközi tiltakozást váltott ki, amely végigkísérte a pekingi olimpiai láng útját.

A tibetiek azért tiltakoznak, mert a kínaiak politikailag, gazdasági és kulturális értelemben másodrendű állampolgárként kezelik őket.