Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivonulás után anarchia

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. december 3. 12:03

Az Irakban szolgáló brit csapatok nem érték el küldetésük célját, kivonulásuk után anarchiát és erőszakot hagynak hátra – hozta nyilvánosságra a brit alsóház védelmi bizottságának hétfőn közzétett jelentése.

A jelentésből egyértelműen kiderül a testület véleménye, miszerint: a Bászra környékén uralkodó „viszonylagos biztonság" nem annyira a brit katonai kontingens jelenlétének, mint inkább „milíciák és bűnöző bandák erőfölényének" tulajdonítható. Továbbá annak, hogy utóbbiak között „törékeny hatalmi egyensúly" jött létre.

Az Irak déli részébe vezényelt brit egységek feladata az lett volna, hogy megteremtsék „a reprezentatív politikai intézmények létrehozásához szükséges biztonságot". Habár sikerült némi haladást elérni, a fenti célt nem érték el – mutat rá az alsóházi bizottság jelentése. Ráadásul a brit támogatással létrehozott iraki rendőrség „tele van gyilkos, korrupt és a milíciák befolyása alatt álló elemekkel", akiktől feltétlenül meg kellene szabadulni.

A londoni kormány még október elején jelentette be, hogy az iraki misszió fontos céljai teljesültek, így 2008 tavaszán az arab országban állomásozó brit katonák létszámát 2500 főre csökkentik. Bászra városából egyébként már szeptemberben kivonultak a brit katonák, akik jelenleg a dél-iraki város repülőterén állomásoznak.