Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivonultak az al-Kaida harcosai a tíz napja elfoglalt Radából

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 26. 12:28

Iszlamista fegyveresek január 25-én, szerdára virradóra kivonultak egy jemeni városból, cserébe egy új kormányzó tanács felállításáért és néhány foglyul ejtett harcosuk szabadon bocsátásáért – közölte egy helyi törzsi vezető.

A Rada városát tíz napja megszálló iszlamisták vezetője, Tarik ad-Dahab a sógora annak az amerikai állampolgárságú radikális imámnak, Anvar al-Avlakinak, akit szeptember 30-án egy légicsapásban megöltek, miután Washington azzal vádolta őt, hogy az al-Kaida terrorhálózat jemeni szárnyának egyik vezetője.

A fővárostól, Szanaától 170 kilométerre délkeletre fekvő Rada elfoglalása fokozta azokat az aggodalmakat, hogy az Ali Abdalláh Száleh elnök sorsa körül kibontakozó tüntetések és hatalmi harcok árnyékában, az al-Kaida megvetheti lábát a vörös-tengeri olajszállítási útvonalak közelében. A szervezet eddig főleg az Arab-tenger partján lévő Abján tartományban volt jelen, ahol már több várost elfoglalt.

Dahab korábban is követelte, hogy a radai hatóságok engedjék el néhány bebörtönzött harcosukat és alakítsanak az iszlám törvényei alapján kormányzó városi tanácsot, eddig azonban nem hajlott több száz fős fegyveres csoportjának a városból való kivonására.

A  végrehajtandó egyezség értelmében Dahabnak vissza kell vonnia embereit egy 30 kilométerre eső térségbe, amíg a biztonsági erők kiengedik az al-Kaida 15 emberét a város központi börtönéből – mondta el a tárgyalásokon részt vevő egyik törzsi vezető, Ahmed al-Kalz. Biztosítékul Dahab magával vitte két törzsi vezető fiait. Ami az új városi tanács felállítását illeti, Kalz szerint a törzsi tárgyalók leszögezték, hogy Jemen minden törvénye az iszlám jogon alapul.

Előzőleg a hadsereg jelentős erőket vezényelt Rada közelébe, hogy nyomást gyakoroljon az iszlamistákra.

Ellenfelei szerint Száleh elnök túlzott, amikor az al-Kaida jemeni megerősödésének rémével igyekezett kicsikarni az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia támogatását, miközben teret is engedett a szélsőségeseknek.

Címkékjog