Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai nagykövet hivatalos levélben erősítette meg a támogatást

Szöveg: kormany.hu |  2012. január 26. 12:46

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete Hende Csaba honvédelmi miniszternek küldött személyes hangú levelében erősítette meg azt a korábbi sajtóhírt, amely szerint az amerikai kongresszus jóváhagyta a Pentagon 13.3 millió amerikai dollár értékű támogatását hazánk számára.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis január 24-én elküldött levelében hangsúlyozta, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok kiemelkedő területe a két ország közötti biztonsági együttműködés, amely a közösen vallott értékeken és a huszonegyedik századi biztonsági kihívások közös szemléletén alapul. „A Magyar Honvédség az amerikai haderővel vállvetve vesz részt a világ legveszélyesebb területein a katonai műveletekben" – fogalmazott a nagykövet. Mint írta: „ennek elismeréseképpen javasolta az amerikai Védelmi Minisztérium a 2012-es évre vonatkozó támogatást, amelyet a Kongresszus nemrég fogadott el".

A magyar katonák kiemelkedő afganisztáni teljesítménye és helytállása következtében az idei támogatással együtt a honvédség több mint harmincmillió dollár értékben kapott közvetlen segítséget az Amerikai Egyesült Államoktól 2010 óta.

A korábbi gyakorlathoz hasonlóan, Magyarország a támogatási összeg értékének megfelelő képzést, illetve katonai eszközöket fog kapni az Amerikai Egyesült Államoktól. Ezt a támogatást az amerikai fél elsősorban az afganisztáni hadszíntérre települő magyar katonák célzott felkészítésére adja majd képességfejlesztési támogatás formájában. Jelenleg még pontosítás alatt van, hogy az amerikai fél a támogatási összegért milyen eszközöket és képzést kíván majd adni a Magyar Honvédségnek 2012-ben.

A 2010-es pénzügyi évben az amerikai fél a Magyar Honvédség különleges műveleti erőinek támogatására adott eszközöket, míg 2011-ben az előretolt légi irányító képesség (JTAC) fejlesztéséhez járult hozzá. Ezek a szövetségesi támogatások rendkívül fontosak a Magyar Honvédség afganisztáni műveleti szerepvállalásának fenntartásához és folytatásához.

(HM Sajtóiroda)