Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Biztos megélhetés, stabil és izgalmas munka

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. január 26. 12:15

Nagy sikerrel mutatkozott be a január 20-21-ei Educatio kiállításon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE). A tapasztalatokról dr. Boldizsár Gábor ezredessel, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánjával beszélgettünk.

Az NKE ebben a formában új belépő az Educatio kiállítás résztvevői között. A katonai szegmens tekintetében mennyiben kívánt meg mindez más felkészülést a rendezvényre?

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejöttét megelőzően a felsőfokú katonai tisztképzés, a honvédelmi szakemberképzés bemutatása önálló keretek között, a jogelőd Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem képzési profiljának megfelelő célcsoport körében történt. Az idei Educatio Szakkiállításra való felkészülés már a Nemzeti Közszolgálati Egyetem alapfilozófiájának, a köz szolgálatának jegyében zajlott. A rendezvény első ízben teremtett lehetőséget arra, hogy a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar a másik két közszolgálati képzést nyújtó karral együttműködve, közös kiállítási standon, közös arculattal a nyilvánosság elé lépve mutathassa be az egységesülő közszolgálati életpályákat, a közigazgatási, a hon- és rendvédelmi szakemberképzésben rejlő lehetőségeket.

Az ön meglátása szerint mi a legfontosabb, amit egy hasonló kiállításon az NKE-nek – és elsősorban a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karnak – el kell árulnia magáról az olyan fiatalok számára, akik eddig még nem gondolkodtak azon, hogy katonai pályára lépjenek?

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a három korábbi intézmény általános jogutódjaként, azok hagyományait megőrizve folytatja az igazgatási, a rendészeti és a katonai képzést. A Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar a Magyar Honvédség tisztikarának utánpótlását biztosítja. Az itt tanuló honvédtiszt-jelöltek magas szakmai színvonalon, szilárd erkölcsi elhivatottsággal készülnek a haza szolgálatára. A felvételizőknek a tanulmányi elvárásokon túl – amelyek a Felsőoktatási Felvételi Tájékoztatóban bárki számára hozzáférhetőek – egészségi, pszichikai és fizikai alkalmassági előírásoknak is meg kell felelniük. A katonai képzési szakokra jelentkezők a sikeres felvételi eljárás után laktanyai körülmények között, az MH Ludovika Zászlóalj kötelékében, a katonai szolgálatellátás rendje szerint élik mindennapjaikat.

Mi az NKE és az ott szerzett diploma legfőbb vonzereje?

Az intézményben megszerzett tudásanyag, a közös képzési szakasz lehetőséget biztosít a közszolgálati életpályák közötti mobilitásra, vagyis az egyetemen végzett hallgatók – közigazgatási, hon- és rendvédelmi szakemberek – későbbi életútjuk során akár más hivatásrendbe is átléphetnek. Nem elhanyagolható szempont továbbá az sem, hogy a közszolgálati munkaerő-tervezéssel elérhető, hogy a teljes idejű képzésben végzettek későbbi elhelyezkedése a közszolgálati szerveknél teljes mértékben biztosított legyen. Az egyetemen szerzett diploma biztos megélhetést, stabil és izgalmas munkát garantál.

Mik az integrált közszolgálati felsőoktatás elsődleges előnyei, és melyek a legfőbb rövid és hosszú távú eredmények, amelyeket az új intézménytől várnak?

Az országot ért kihívásokra – például természeti és ipari katasztrófák, nemzetközi szerepvállalásból adódó kötelezettségek – csak komplex válaszok adhatók: szükségszerű, hogy a válaszadásban érintett szereplők ismerjék egymás képességeit, esetleges korlátait. Ezt a célt szolgálja a három hivatásrend erősségeit ötvöző Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalakulása is, mivel a képzési területek közötti integráció, a szorosabb oktatási, kutatási együttműködés révén hatékonyabbá válik a közszolgálat személyi állományának minőségi fejlesztése. Hosszú távon olyan elit egyetem létrehozása a cél, amely a közszolgálati eszmeiséget, ethoszt képviselve egyedülálló kohéziós erőt jelent az itt tanulók számára.

El lehet-e érni új, potenciálisan érdeklődő rétegeket is a hasonló rendezvényeken, vagy elsősorban a katonai hivatás iránt már egyébként is érdeklődők jelentkezési hajlandóságát lehet növelni? Melyik a fontosabb cél ezek közül?

A tisztképzés jövője szempontjából mindkettő fontos. Az Educatio, illetve a hasonló típusú rendezvények nagy előnye, hogy ugyanazon kiállítási standnál jelennek meg három különböző hivatás iránt érdeklődő fiatalok, így sokkal több potenciális hallgató – leendő tisztjelölt – megszólítására van lehetőség. Azon diákok informálásában azonban, akiknek már határozott szándékuk, hogy a Magyar Honvédség kötelékében teljesítsenek majdan szolgálatot, sokkal több lehetőséget nyújthat egy olyan rendezvény, amelynek keretében betekintést nyerhetnek a tisztjelöltek mindennapi életébe, testközelből láthatnak alaki gyakorlatot vagy akár közelharc- és harcászati bemutatót. Ilyen eseményre legközelebb 2012. január 27-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyílt napján kerül sor az NKE Hungária körúti bázisán.

 Fotó: Archív