Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koalíciós harc az osztrák hadkötelezettség körül

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 4. 10:33

Változatlanul koalíciós feszültségek forrása a sorozás eltörlése körüli vita Ausztriában, miután a védelmi miniszter szerdán a koalíciós partner elutasítása ellenére is ragaszkodott a hivatásos hadseregre való átálláshoz.

A szociáldemokrata (SPÖ) Norbert Darabos egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy utasítást ad a hivatásos hadsereg modelljének részletesebb kidolgozására. Az SPÖ és a másik kormánypárt, a jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) hétfőn abban állapodtak meg, hogy február végéig félreteszik a hadkötelezettség kérdését, ezért az ÖVP Darabos bejelentését „provokációnak" minősítette. Az ÖVP-n belül előzőleg Darabos leváltását szorgalmazó hangokat is hallani lehetett.

Darabosra egyre nagyobb nyomás nehezedik a pártján kívülről, részben a hadsereg reformjának előkészítése, részben Edmund Entacher vezérkari főnök ezzel összefüggésben történt, nagy vihart kavaró leváltása miatt.

A hét eleji egyeztetésen az ÖVP kijelentette, hogy nem tartja járható útnak a sorozás eltörlését. Ezután a kormánypártok úgy határoztak, hogy február végén térnek vissza a kérdésre, és az ugyancsak napirenden lévő új biztonságpolitikai stratégia kialakításának szentelnek elsőbbséget.

A védelmi miniszter szerdai bejelentése miatt koalíción belüli ÖVP-s tárgyalópartnerei, Michael Spindelegger külügyminiszter és Maria Fekter belügyminiszter megdöbbenésüknek adtak hangot és „provokációnak" nevezték minisztertársuk magatartását. Darabos „letért a konstruktivitás útjáról" – fogalmaztak.

ÖVP-s parlamenti képviselők előzőleg a védelmi miniszterrel szembeni bizalmatlansági indítvány lehetőségét is meglebegtették, a párt vezető politikusai azonban nem zárkóztak fel e kijelentések mögé.

Bár a védelmi minisztert korábban is bírálták az ÖVP és a hadsereg berkeiben is, igazán csak a múlt hét elején került tűz alá, miután leváltotta az osztrák vezérkar főnökét. Edmund Entacher tábornok menesztését hivatalosan bizalomvesztéssel indokolta Darabos, közismert volt azonban, hogy – az egyébként az SPÖ táborába tartozó – Entacher nyíltan ellenezte a miniszter terveit. Néhány nappal később további bírálatok érték a tárcavezetőt, a számok manipulálásával vádolták, miután módosította a nem sokkal korábban javasolt, úgynevezett „svéd modell" költségvetési adatait.

Pártja kiállt Darabos mellett, az ÖVP és tiszti körök azonban kétségbe vonták az Entacherrel szembeni eljárás demokratikusságát. Heinz Fischer, a szociáldemokratákhoz közel álló köztársasági elnök úgy nyilatkozott, reméli, hogy „a leváltásról szóló miniszteri határozat megfelel az alkotmánybíróság ítélkezési gyakorlatának".