Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látványos bemutatót tartottak a diákok

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. február 4. 9:41

Katonai alapismeretek tanórán vett részt február 3-án, csütörtökön Debrecenben, a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskolában dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. A foglalkozást követően a tanulók látványos közelharc-bemutatóját is megtekintették.

Debrecen önkormányzata és a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár között 2009-ben született megállapodás a katonai pálya népszerűsítése, a Magyar Honvédség személyi állománya utánpótlásának elősegítése és a különböző tevékenységek összehangolása céljából. Ennek értelmében Debrecen huszonnyolc általános iskolájában 2010 áprilisától délutáni, tanórán kívüli foglalkozás keretében elkezdődött a honvédelmi ismeretek oktatása a hetedik, illetve nyolcadik osztályos tanulók részére. A tantárgy igen népszerű lett a gyerekek körében, a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái által tartott órákra összesen csaknem hatszázan járnak. 2010 szeptemberétől az együttműködési megállapodás szerint két debreceni középiskolában, a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban, illetve a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolában tanulhatnak a diákok katonai alapismereteket.

Három évvel ezelőtt a Bocskai dandár és a derecskei I. Rákóczi György Gimnázium és Rendvédelmi Szakközépiskola között is született egy megállapodás. A 11. évfolyamon tanulók heti két órában, a végzős 12. évfolyamosok heti négy órában tanulnak katonai alapismereteket: ez összesen évi 70, illetve 120 órát jelent. Ezen kívül 2010 szeptemberétől a baktalórántházi Vay Ádám Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban is elkezdődött az oktatás.

A Gábor Dénes Szakközépiskolában kísérleti jelleggel, szakkör formájában már 2009-ben megkezdődött az oktatás. Február 3-án, csütörtökön délelőtt rendhagyó foglalkozásra került sor az intézményben: az elméleti és gyakorlati oktatást megtekintette dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere. A vendégek először egy katonai alapismeretek tanórán vehettek részt, ízelítőt kapva abból, miként zajlik a tantárgy oktatása az iskolában.

Nyíri Sándor őrnagy szúrópróba-szerű kérdésekkel kezdte a foglalkozást: a diákoknak először arról kellett tanúbizonyságot tenniük, hogy ismerik a rendfokozatokat, majd a NATO-ról és az Európai Unióról szóló kérdésekre válaszoltak. A diákok igen jól szerepeltek, akadt köztük olyan, aki e rövid idő alatt is begyűjtött egy órai ötöst a sok jó válasz okán. Ezt követően Nyíri őrnagy fegyverzettechnikai ismereteket osztott meg velük: az óra fő témája az AK-63D gépkarabély volt.

A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke ezután betekintést nyerhettek abba, mennyire komolyan veszik a felkészítést úgy az oktató katonák, mint a katonai alapismereteket tanuló diákok. Az iskola növendékei látványos fegyveres formagyakorlattal, közelharc- és töréstechnikai bemutatóval készültek erre a különleges napra. A minden túlzás nélkül kiválóan sikerült bemutató leglátványosabb eleme egyértelműen az volt, amikor a diákok benzinnel leöntött, lángoló cserepeket törtek össze puszta kézzel, lenyűgözve ezzel az összes vendéget. „Katonaszívem melegével kívánok nektek minden jót, erőt, egészséget", rázott kezet a diákokkal Hende Csaba, aki egyszersmind Nyíri Sándor őrnagynak és a felkészítést végző Németh Balázs szakaszvezetőnek is gratulált.

Fotó: Dévényi Veronika