Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Komoly árvíz közeledik felénk, össze kell fognunk!”

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2024. szeptember 17. 8:35

„A Magyar Honvédség segíti a Vízügy munkáját annak érdekében, hogy megóvjuk az otthonokat és az emberek életét” – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Neszmélyen, szeptember 16-án. A tárcavezető Mosonmagyaróvár után a Komárom-Esztergom vármegyei településen folyó árvízvédelmi munkálatokat tekintette meg a Honvéd Vezérkar főnökével közösen.

Neszmélyen a honvédelmi miniszter elmondta: a Magyar Honvédség a gátakra vezényelt katonák mellett, technikai eszközökkel is segíti az árvíz elleni küzdelmet. „Helikoptereink a gócpontok felmérésében segítenek, illetve lánctalpas, kétéltű eszközeink is rendelkezésre állnak” – tette hozzá.

A védekezés során kiemelt szerepe van a katonák gyors mozgósításának, ezzel kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: „a létszámokat könnyen és rugalmasan tudjuk emelni. Gyakorlatilag ezer főt azonnal ki tudunk rendelni a Vízügy igényeinek megfelelően, huszonnégy órán belül pedig további négyezer főt. Ha pedig az árvízhelyzet tovább fokozódik, többek között a területvédelmi tartalékosok bevonásával tudjuk tovább növelni a létszámot ott, ahol kell” – húzta alá a tárcavezető.

w2024.09.16.arvizi vedekezes honvedelmi miniszter vezerkar fonok latogatas neszmely.rt (17)

„A sikeres árvízi védekezés minden feltétele adott” – emelte ki interjúnkban dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, aki Pilismarótról érkezett Neszmélyre, hogy megtekintse a védművek kiépítési munkálatait.

A vezérezredes a Magyar Honvédség felkészültségével kapcsolatban hangsúlyozta: „pénteken a Magyar Honvédség ellenőrizte készenléti erőit, felállította az operatív csoportokat, akik irányítják a munkát és emellett bázislaktanyákat alakítottunk ki Győrött, Tatán és Szentendrén”. A magyar katonák a tegnap érkezett riasztás után már ma hajnalban megkezdték a szolgálatot az árvíz által veszélyeztetett területeken.

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes ismertette: „a Magyar Honvédség a Lajtánál kétszáz fővel, Neszmélynél ötven fővel, illetve Pilismaróton száz fővel kezdte meg az árvíz elleni védekezést. Ezek az első, beérkezett igények, de a Magyar Honvédség további erőkkel és technikai eszközökkel is készenlétben áll”. Az elmúlt napokban az emberi erőt segítő technikai eszközök is mozgásba lendültek. Lánctalpas kétéltűeket csoportosítottak át a térségbe Szentesről és Hajdúhadházról, valamint helikopterekkel és drónokkal is segítik a veszélyeztett területek feltérképezését, amennyiben szükség van rá.

w2024.09.16.arvizi vedekezes honvedelmi miniszter vezerkar fonok latogatas neszmely.rt (6)

Neszmély már a 2013-as dunai árvíz idején is sikeresen védekezett. Az akkori tapasztalatokban és a honvédséggel való újabb együttműködésben bízik Czunyiné Bertalan Judit a térség országgyűlési képviselője is, aki nyilatkozatában hangsúlyozta: „nagyon köszönjük a katonák jelenlétét és a munkájukat, hiszen a 2013-as dunai árvíz során is jó tapasztalatunk és jó együttműködésünk volt a honvédséggel és tudtuk azt, hogy ha a katonák megérkeznek, akkor a védekezési munkákat fel tudjuk gyorsítani. Így történt ez a mai napon is”.