Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly kihívások mindkét oldalon

Szöveg: Koltai Arnold alezredes |  2010. július 6. 8:01

Az MH Béketámogató Kiképző Központ Nemzetközi Különleges Műveleti Alaptanfolyama átlépte a képzés félidejét és befejezte a szakképzés fázisát. A második fázis nagytávolságú navigációs gyakorlatát követően jelenleg a kisalegység harcászat (Small Unit Tactics – SUT) képzés folyik Táborfalván.

A négyhetes képzés keretén belül a különleges műveleti hallgatók megtanulják a lövészharcászat alapvető formáit, a járőrözés alapjait, melyen belül is felderítő és harci járőrök kapnak kiemelt szerepet, valamint a feladattervezés rajszintű végrehajtását. Az SUT képzés első részében a hallgatók raj és csoportszinten gyakorolják be a különböző harcfeladatokat és kontakt drilleket, hogy ezekből aztán egy háromnapos tesztfeladaton és éleslövészeten tegyék le vizsgájukat. A rajszintet követően áttérnek a szakasz szintű feladat-végrehajtásra, melynek keretében az alapvető kontakt drilleken kívül már légiroham-műveleteket és bonyolultabb lesállás-, valamint rajtaütés-feladatokat is el kell tudniuk végezni.

A csoportok feladatát életszerűbbé és nehezebbé teszi, hogy feladataikat kevert, azaz külföldi és magyar hallgatói csoportokban hajtják végre, ahol az angol nyelv és a közös műveleti nyelv ismerete elengedhetetlen a sikeres működéshez. A kisalegység harcászat jól megszokott nehézségein kívül (a teljes felszerelés súlya, az időjárás viszontagságai, az alvás és élelem szűkössége, és az ellenerő – OPFOR – folyamatos tevékenysége) a hallgatóknak a nemzetközi környezet sajátosságaival is meg kell küzdeniük. Ha már a nehézségekről beszélünk, meg kell említeni a magyar-amerikai kiképzőállomány követelménytámasztó és odaadó munkáját. A hallgatók tudják, hogy amennyiben egy-egy menetalakzatuk vagy harceljárásuk nem felel meg a terepviszonyoknak, a harcászati elveknek, követelményeinek, vagy éppen az ellenerő tevékenységének, a kiképzők nem mennek el hibáik mellett, mely vagy tüzérségi tűzre történő reagálásban, vagy sebesült szállításban, vagy a feladat megismétlésében, de mindenképpen több verejtékben nyilvánul meg.

1595904054
 

A kihívás mindkét oldalon nagy. A hallgatóknak számot kell adniuk rátermettségükről, kitartásukról, vezetői képességeikről, valamint csoportban való együttműködésre való alkalmasságukról. A kiképzők ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy munkájuk meghatározó a kiképzés alatt lévők harcászati ismereteik alapjainak letételében. Amennyiben itt réseket hagynak és nem sikerül a „bevésést" megfelelő mélységben végrehajtani, az a későbbiekben csak nagyon nehezen kiküszöbölhető hibákat okozhat, melyek éles feladat-végrehajtásnál katasztrofálisak lehetnek. Ennek megfelelően a kiképzők számos kulcs kompetenciát vizsgálnak, melynek segítségével értékelni tudják az egyének csoporton belüli munkavégző, fizikai, kommunkációs, szociális, kulturális, és vezetői képességeit. E képességek és egyéb szakmai követelmények alapján döntik el, mely hallgató képes elsajátítani és megfelelni a Különleges Műveletek speciális emberi, szakmai, és fizikai kihívásainak. E kihívásokból pedig mindig sok van bőven.

1595904054