Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia a változó oktatásmódszertanról

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Tóth László |  2021. szeptember 28. 17:46

A generációspecifikus oktatásmódszertanról rendezett konferenciát Budapesten a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztálya szeptember 28-án, kedden.

TOT_8109

Generációspecifikus Oktatásmódszertani Konferencia címmel rendezték meg azt a tudományos szimpóziumot, amelynek középpontjában a modern oktatásmódszertan, valamint a terület lehetséges paradigmaváltásai álltak. A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott konferencián Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője úgy fogalmazott: a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség kiemelt figyelmet fordít a téma szakmai diskurzusaira, hiszen két fő célcsoportnak kell eljuttatnia saját üzenetét: egyfelől a tizennyolc éven felüli korosztálynak, akik szerződéses vagy hivatásos katonák szeretnének lenni, másfelől az általános és középiskolás diákoknak, akik közül jelenleg is több mint háromezren vesznek részt a Honvéd Kadét Program valamelyik képzésében.

Boldizsár ezredes hozzátette: a paradigmaváltásra napjainkban más szempontokból is szükség van a Magyar Honvédség vonatkozásában, hiszen a katonák egy speciális, parancsorientált rendszer részeként gyakran kerülnek olyan extrém helyzetbe, ahol semmi sem hasonlít a megszokotthoz, és amit sok esetben az infrastruktúra, közigazgatás, közlekedés teljes hiánya jellemez. A folyamatos és egyre fokozódó stresszhelyzetet elviselése, kezelése pedig különleges oktatást, felkészítést igényel. „Különösen fontos az oktatásmódszertan elemzése olyan időszakban, amikor a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program révén évek óta a legújabb és legmodernebb haditechnikai eszközök érkeznek a Magyar Honvédséghez. Az új technika teljes megújulást kíván: új szemlélet, új gondolkodásmód, új szervezeti kultúra szükséges hozzá” – mondta a főosztályvezető.

TOT_8151

A konferencián a nyitó előadást Farkas István rendőr dandártábornok, a BM Nemzetközi Oktatási Központ igazgatója tartotta. Az egész napos szimpóziumon a résztvevők a téma szakértőitől hallhattak előadásokat többek között a korszerű oktatásmódszertan elméleti alapjairól, a pedagógusok Z és alfa generáció figyelméért folytatott harcáról, a középiskolások vita- és érveléskultúráját támogató oktatási módszerekről, a felsőoktatási módszerek paradigmaváltásáról, a 21. századi digitális és a személyre szabott oktatásról, a mesterséges intelligencia oktatásban, katonai képzésben betöltött szerepéről, a játék alapú oktatás Magyar Honvédségen belüli tapasztalatairól, az új generációk had- és hadipari mérnök képzéséről, valamint a kiberbiztonsági oktatás és filmművészet kapcsolatáról.

Címkékkonferencia