Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencián emlékeztek az altábornagyra

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. április 27. 10:46

Dr. Kovács Tamás nyugállományú altábornagy halálának harmadik évfordulója alkalmából emlékkonferenciát szervezett a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság április 26-án, szerdán. A Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban tartott ülésen bemutatták az altábornagy jelentősebb írásműveit és beszédeit összefoglaló tiszteletkötetet is.

dr_Kovacs_Tamas_altabornagy_emlekkonferencia_20230426_01 copy

Dr. Kádár Pál dandártábornok, a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság elnöke hangsúlyozta: „nagy megtiszteltetés számomra, hogy azt a szervezetet vezethetem, amit annak idején Kovács Tamás altábornagy, néhai legfőbb ügyész, barátunk, vezetőnk, mentorunk alapított. A társaság huszonhat éve képviseli a katonajogászokat és a honvédelem jogáért valamilyen szinten elkötelezettséget érző kollégák szakmai együttműködését.” Hozzátette: a napirendet igyekeztek úgy összeállítani, hogy az altábornagy életművét és munkáját volt kollégái és fotók segítségével felidézzék. A társaság feladatai közé tartozik, hogy évente tanulmányköteteket jelentetnek meg, ilyen a dr. Fejes Erik gondozásában megjelent, a néhai legfőbb ügyész pályaművét összefoglaló kötet is. „Olyan nagyszerű publikációkat találhatnak benne, amelyek ugyan több tíz évvel ezelőtt születtek, de mind a mai napig hatásuk van” – fogalmazott a dandártábornok.

dr_Kovacs_Tamas_altabornagy_emlekkonferencia_20230426_02 copy

A dr. Balogh András József ezredes, a Honvéd Vezérkar jogi és igazgatási főnöke által moderált előadásokon – a személyes visszaemlékezések és történetek mellett – dr. Kovács Tamás életútját, a vietnámi háborút lezáró párizsi békeszerződés ellenőrzésére létrehozott Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság tagjaként vállalt szerepét idézték fel. Továbbá bemutatták a Katonai Főügyészség működését, a katonai büntetőjog aktuális kérdéseit, legfőbb ügyészi tevékenységét és az Országos Kriminológiai Intézetben főtanácsosként végzett kutatásait.

dr_Kovacs_Tamas_altabornagy_emlekkonferencia_20230426_08 copy

„Kovács Tamás munkássága azonban olyan sokrétű és kiterjedt volt, emberi nagyságát pedig a vele baráti vagy munkakapcsolatba kerülők olyan jelentős mértékben elismerték, hogy a mai konferencián bővelkedtünk a róla szóló előadásokban. Kovács Tamás életművével kapcsolatban sok mindenkinek a katonai jog, katonai büntetőjog juthat eszébe, és kétségkívül ez a jogterület volt a legkedveltebb témája és szívügye” – mondta dr. Polt Péter, Magyarország legfőbb ügyésze. Az előadásokat kiegészítve elmondta, a katonajogon túl Kovács altábornagy a tudomány művelőjeként a büntetőjog egyéb területeivel is foglalkozott, és emellett a magyar ügyészség külföldi kapcsolatait is építette.