Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törzsképzés a béketámogatóknál

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 27. 9:31

Egynapos képzésen vett részt az MH Béketámogató Kiképző Központ törzsrészlegeinek állománya április 20-án, Szolnokon. A fő irányvonalat az alakulat ellenálló képességének, a környezeti hatások változására való alkalmazkodóképességének vizsgálata adta.

torzskepzes3

A bevezető előadások keretében olyan témaköröket érintettek a katonák és a honvédelmi alkalmazottak, mint a szervezeti integritás, vagy a napjainkban egyre gyakrabban említett „VUCA környezet” (Volatile – Uncertain – Complex – Ambiguous, azaz gyorsan változó, kiszámíthatatlan, bonyolult, bizonytalan). A résztvevők kiscsoportos munka keretében vitatták meg a hatékony vezetés egyes területeinek (szervezeti cél meghatározása, küldetés újra fogalmazása, stratégiaalkotás, támogató szervezeti kultúra és struktúra) kérdéseit, célirányosan a katonai szervezet alaprendeltetéséhez és tevékenységéhez igazítva.

torzskepzes2

Az általános ismeretek bővítése mellett a cél az volt, hogy a mesterségesen létrehozott csoportokon belül vizsgálhatóvá váljon a csoportmunkára, együttműködésre való képesség és hajlandóság, továbbá fejlessze az ehhez szükséges úgynevezett puha készségeket (hatékony kommunikáció, érzelmi intelligencia, meggyőzés és befolyásolás stb.), amelyek mind a szervezet, mind az egyének részére hasznos lehetnek a kihívások hatékony kezeléséhez.

A képzés az őszi időszakban olyan területek feldolgozásával folytatódik, mint a humán erőforrás életciklus és tudásmenedzsment, adaptív vezetői stílusok, vagy hatékony működési elvek és eljárások.

torzskepzes1