Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könnyíteni akarnak a helyiek életén

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. július 7. 6:55

Baghlan tartományban a közelmúltban sikeresen végrehajtott ISAF- és ANSF-műveleteknek köszönhetően már ebben a térségben is mód nyílik egészségügyi- és oktatási intézmények építésére, vagy a műveletek során megrongált klinikák, iskolák felújítására, felszerelésére.

Alapfeladatainak ellátása mellett is mozgalmas napokat él az MH PRT. Július 3-án a házigazda magyarok mellett a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) Északi Regionális Parancsnokság (RCN) érintett szervezeteinek szakemberei és Baghlan tartomány újjáépítésben szerepet vállaló Amerikai Segélyszervezet (USAID) képviselője folytattak egyeztetéseket Jadid járás fejlesztésének és újjáépítésének aktuális kérdéseiről.

A megbeszélések tárgyát képezte a július 1-én, az ISAF, az Afgán Nemzeti biztonsági Erők (ANSF) és az érintett járás képviselői között megrendezett találkozón felmerült fejlesztési igények megvitatása. A járásra eddig jellemző erős tálib jelenlét gátolta a CIMIC-projektek kivitelezését, valamint a térség felzárkóztatását szolgáló fejlesztéseket.

Baghlan tartományban a közelmúltban sikeresen végrehajtott ISAF- és ANSF-műveleteknek köszönhetően már ebben a térségben is mód nyílik egészségügyi- és oktatási intézmények építésére, vagy a műveletek során megrongált klinikák, iskolák felújítására, felszerelésére. Ezzel együtt a tiszta ivóvizet adó kutak fúrása, vagy az árvíz-védekezési munkák támogatása, valamint a számos humanitárius segítségnyújtási program is a helyi lakosok életét igyekszik majd segíteni.

1595904306
 

A konkrét megvalósítandó feladatok mellett kitértek a szükséges financiális kérdések megvitatására és ugyancsak szó esett az esetleges pályázati forrásokról. A műveleti területen jelen lévő valamennyi résztvevő eredményesebb együttműködését szolgálja majd a hamarosan felállításra kerülő közös adatbázis is.

A lázadó erők felszámolásával, egy adott terület kormányzati ellenőrzés alá vonásával és megtartásával csak a szigorúan vett katonai műveletek érnek véget. Az újjáépítés és fejlesztés csak ekkor kezdődhet. A helyi lakosok biztonságának megteremtésével és a fejlesztési tervben foglaltak megvalósításával megannyi nemzet katonái és civil szakemberei, fáradságot nem kímélve dolgoznak egy szebb jövőért itt Afganisztánban.

1595904306