Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kopjafa-avatás az elhunyt tűzszerészek emlékére

Szöveg: Bártfai László őrnagy |  2011. szeptember 30. 17:49

Az eredeti elképzelések szerint a tűzszerészek napján, azaz szeptember 28-án avattak volna kopjafát Afganisztánban, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) táborában, ám a tűzszerészek riasztást kaptak, így munkával töltötték fegyvernemi napjukat.  A helyi rendőrök házi készítésű bombákat, úgynevezett IED-kat fedeztek fel nem messze Khilagay-tól délre egy átereszben, ezek megsemmisítését kérték az a PRT parancsnokától.

Mivel a munka egész nap tartott az ünnepségre csak másnap, szeptember 29-én került sor. A tábor területén több emlékhely is áll, hogy emlékeztessen minket a tragikus eseményekben elhunyt bajtársainkra. Sajnos az afganisztáni időjárás a régi emlékoszlopot nagyon megviselte, ezért döntöttek úgy a PRT tizenegyedik váltásában szolgáló tűzszerészek, hogy egy újat készítenek.

A tűzszerész munka soha nem veszélytelen, különösen egy műveleti területen, így Afganisztánban sem az. 2008-ban a PRT két tűzszerésze is hősi halált halt feladata teljesítése közben.  A tűzszerész katona nagyon sok emberéletet ment meg otthon és külföldön egyaránt, és természetesen azzal is tisztában van, hogy munkájával az életét teszi kockára. 

Ha a tűzszerészeket – akiket Afganisztánban EOD-nak hívnak, s ruhájukon is ez a felirat látható – a feladatukról kérdezzük, legtöbbször az átvizsgálást említik, amit a kapun végeznek. Minden táborba érkező gépjárművet át kell vizsgálni a belépés előtt. A katonák munkáját tűzszerész kutyák is segítik, de e tevékenységhez a rádiózavaró eszközt, az ECM-et is használják. Hetente átlagosan 60-70 járművet vizsgálnak át.

A tűzszerész munkájához az átvizsgáláson kívül a helyszínelés is hozzátartozik. A helyi lakosság a korábbi háborúkból visszamaradt lőszereket és aknákat a rendőrségre viszi be, amit a MH PRT tűzszerészei a szemle és szállítás után biztonságos helyen semmisítenek meg. Egyre többször kapnak a tűzszerészek átvizsgálási feladatot pilóta nélküli repülőeszközök, az úgynevezett UAV-k reptetésének biztosítására is.

A tűzszerészek feladatai között fontos megemlíteni a CIMIC Leason Team (LT) csoportok biztosítását is. A tartományi újjáépítési csoport fő tevékenysége az újjáépítés, a segélyezés és a támogatás, de ezek megkezdése előtt az adott helyszínt a tűzszerészeknek át kell vizsgálniuk. A VIP-személyekkel való találkozások előtt a külső helyszínek átvizsgálása ugyancsak elmaradhatatlan.

Essen most néhány szó a tűzszerész felszereléseiről. Járművük a közelmúltban rendszeresített COUGAR, és természetesen tűzszerész robotokat is használnak a napi munka során. Az EOD-9 típusú nehéz tűzszerész bombaruha a kor legmagasabb elvárásainak is megfelel, így garantálja a biztonságos munkavégzést.