Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búvárbemutató Debrecenben

Szöveg: Miklós Bence zászlós |  2011. szeptember 30. 18:53

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár szervezésében – speciális kiképzés keretén belül – rendhagyó katonai szakharcászati és katasztrófavédelmi búvárbemutatót tartottak a Kossuth laktanyában. Az elméleti és gyakorlati elemeket is tartalmazó előadást a dandár megbízott parancsnokhelyettesén kívül a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és a Debreceni Katasztrófavédelem, illetve a Debreceni, a Nyíregyházi és Berettyóújfalui Tűzoltó-parancsnokság képviselői is megtekintették.

Az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj harci búvárai által – és az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonáinak közreműködésével – összeállított speciális búvárbemutató célja az volt, hogy az elöljárók, valamint az előadáson részt vevő társ szervezetek képviselői megismerjék az alakulat búvártörténelmét, felszereléseit, illetve az ejtőernyős-búvár csoport kiképzettségi szintjét, felkészültségét.

A bemutató első felében elméleti előadáson az eddig teljesített kiképzési és árvízvédelmi feladatokról, a búvárcsoport képességeiről kaptak tájékoztatást a vendégek. Szó esett a búvárok alkalmazhatóságáról harci- és békekörülmények között, ezen kívül együttműködési képességeikről a rendőrség, tűzoltóság valamint a katasztrófavédelem erőivel.

Ezt követően a dandár úszómedencéjénél gyakorlati előadáson a búvárok hét egymásra épülő szakharcászati és katasztrófavédelmi feladatsorral mutatták be alkalmazhatósági lehetőségeiket, képességeiket.

A bemutató gyakorlati részében nagy szerepet kaptak a katasztrófavédelmi-mentési feladatok. Ilyen feladat volt például a civil személyek megkeresése, mentése; a víz alatti tárgy szerelése, biztonságos rögzítése, ballonos kiemelése; az elsüllyedt tárgyak felkutatása és felszínre hozatala.

A majd egyórás bemutató során a katonák megmutatták elöljáróiknak, valamint a  társszervezetek képviselőinek, hogy bármilyen szintű és típusú katasztrófavédelmi helyzetekben, illetve mentési szituációkban sikeresen együtt tud működni az alakulat búvárcsoportja, valamint a tűzoltóság, a rendőrség, esetleg a katasztrófavédelem búváregysége.