Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki al-Kaida pénz- és merénylők hiányában szenved?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 30. 16:44

Pénzszűke és önkéntes öngyilkos merénylők hiánya, illetve belső civakodások miatt jelentősen meggyengült az al-Kaida iraki szárnya, s a terroristák kénytelenek maffiaszerű bűnözéshez folyamodni – közölte egy amerikai tábornok. David Perkins, az Észak-Irakban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka tikriti támaszpontjáról, videokapcsolattal tartott szeptember 29-én, csütörtökön sajtóbeszélgetést a Pentagonban összegyűlt újságíróknak a terrorszervezet iraki tevékenységéről.

Perkins azt mondta, hogy az al-Kaida helyi és külföldi pénzadományai drámai mértékben megcsappantak, s a szervezet tagjai már egymással hadakoznak az egyre kisebb „tortaszeletért".

A tábornok szerint mivel nem érkeznek be a külföldi pénzadományok, az al-Kaida emberei kénytelenek pénzbehajtással, feketepiaci ügyletekkel, ékszerboltok kifosztásával és hasonló bűncselekményekkel foglalkozni. Már-már maffiaszerű tevékenységre adják a fejüket, és néha egymás ellen fordulnak, ami az amerikai csapatok szemszögéből jó hír – mondta Perkins.

Észak-Irak, kiváltképpen Moszul városa és a Tigris folyó völgye éveken át az al-Kaida iraki szárnyának a fellegvára volt. Most azonban, amikor az amerikai csapatok Irak elhagyására készülnek, az ottani al-Kaida egyre inkább bűnszövetkezetre kezd hasonlítani, mintsem terrorcsoportra, az amerikai kiképzésen átesett afgán katonák és rendőrök pedig egyre jobban fel tudják venni vele a harcot hírszerzési módszerekkel – mondta David Perkins.

Címkékkiképzés