Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kopjafaavatás a Doberdó-fennsíkon

Szöveg: Pintér Tamás | Fotó: Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány |  2023. július 18. 11:38

Az olaszországi Visintiniben, a Doberdó-fennsíkon található Magyar Kápolna közelében július 14-én, pénteken este népes közönség előtt kopjafaavatására került sor az 1915–1916-ban hősi halált halt katonák emlékére.

08_IMG_20230714_184703

A gödöllői református líceum nyugalmazott tanára, Danku István szervezésének köszönhetően ez már a harmadik emlékoszlop, amit a gödöllői, aszódi és kartali barátaival közösen a Doberdó-fennsíkon állítottak. A kopjafaállításban a San Martino del Carsoban működő Gruppo Speleologico Carsico szervezet és a magyar Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány volt a partnerük.

A helyszín közigazgatásilag a fennsíknak nevet adó Doberdò del Lago településhez tartozik. A rendezvény megvalósítását a település magyarországi testvérvárosa, Újfehértó is támogatta. Az ünnepség lehetőséget teremtett a két település számára a testvérvárosi kapcsolatok felélesztésére is. 

A rendezvényen részt vett és koszorút helyezett el Kaputa László ezredes, véderő, katonai és légügyi attasé is a ljubljanai Magyar Nagykövetség képviseletében. Az ünnepségen Pintér Tamás történész, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke ismertette a helyszín jelentőségét, a Vallone-völgyben létesített osztrák–magyar és olasz katonai temetők rövid történetét.

Fabio Vizintin, Doberdò del Lago polgármestere a fennsíkon harcolt közép-európai népek súlyos közös áldozatát emelte ki. Dr. Hosszú József, Újfehértó polgármestere beszédében Doberdó magyarok számára jelentett tragikus jelentőségét hangsúlyozta. A település több hősi halottja a környéken vívott harcokban veszítette az életét. A hősi halottak lelki üdvéért az újfehértói Juhász Imre római katolikus plébános mondott imát, majd áldotta meg a kopjafát. Az esemény az újfehértói polgármesteri hivatal által Doberdò del Lagóban rendezett fogadással zárult.

Kapcsolódó cikkek