Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kórház a háborús övezetben

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. május 30. 10:18

Az olasz−magyar−szlovén összetételű EU Harccsoport „European Wind 2012” elnevezésű gyakorlata május 31-én fejeződik be Olaszországban. A magyar modul – Vantal Zsolt alezredes vezetésével – az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonáiból áll. Most azt a létesítményt mutatjuk be, amely nélkül elképzelhetetlen lenne a csapatok munkája háborús helyzetben: a tábori kórházat.

1595936444
A NATO-előírásoknak megfelelően az Európai Unió Harccsoportja is rendelkezik telepített kórházzal, amely a lehetséges hadszíntéren a gyógyításhoz szükséges képességekkel bír. A Gemona városában felállított ROLE–II. szintű tábori kórházat dr. Tokai Sándor százados, az MH Honvédkórház Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály alorvosa és Orosz Andrea főtörzsőrmester, a Sürgősségi Betegellátó Osztály intenzíves szakasszisztense mutatta be.

A sérülések súlyosságától függően a tábori kórház két külön befogadóhelyiséggel rendelkezik. Az egyiket kizárólag a sürgősen ellátandó betegek fogadására alakították ki, ezért az azonnali életveszély elhárítására alkalmas berendezésekkel és eszközökkel szerelték fel, míg a másik a járóbetegeknek van fenntartva. Így a „betegutak" némileg elkülönülnek, de az ellátásokat követően keresztezhetik, illetve kiegészíthetik egymást.

Alapesetben a betegeket az adategyeztetés, állapotfelmérés és rangsorolás után viszik tovább a megfelelő ellátási részlegbe. Az egészségügyi team előzetes vizsgálat alapján dönti el, hogy műtétre van-e szükség, vagy elegendő, ha a könnyebb sérülteket ellátó (kisebb sebészeti beavatkozásokra is alkalmas) helyiségbe viszik a katonát.

1595936444
Az azonnali életmentő beavatkozást igénylők esetében már a befogadó-ellátó helyiségben is megtalálhatók azok az eszközök, amelyek segítségével a sérültet operációra alkalmas állapotba hozhatják. Vannak itt légútbiztosító és lélegeztető, keringésfenntartó és szívritmuszavarokat kezelő eszközök és gyógyszerek, továbbá végtagrögzítésre és betegszállításra alkalmas felszerelések is.

Amennyiben a beteg további vagy végleges ellátása sürgős sebészeti beavatkozást igényel, az – a kórház felépítésének és kialakításának köszönhetően – a legrövidebb úton valósul meg. A sürgősségi ellátóból azonnal a sterilizálóhelyiségbe léphetünk, ahol a beteg, az orvosok, az asszisztensek és a kiegészítő személyzet felkészülnek a műtétre.

Magában a műtőben egy időben két operáció is végezhető, de szükség esetén átalakítható egy nagyobb beavatkozás elvégzésére is. A megszűrt és fertőtlenített levegőjű, külön áramfejlesztő és -ellátóhálózattal rendelkező műtői modul minden olyan sürgősségi beavatkozáshoz szükséges orvosi eszközzel el van látva, amely egy naprakész, modern, jól felszerelt kórházi alapműtőben megtalálható. Az operáció közben a monitorokon nyomon követhetőek az életfunkciók, valamint a lélegeztetőgép működése. Itt a lövés, robbantás, vágás, szakítás sérültjeit a tábori személyzet sürgősségi műtétek révén hozza a további beavatkozásokhoz szükséges, szállítható állapotba – illetve végleges ellátást is biztosít.

1595936445
Az életjeleket megfigyelő monitorrendszerrel ellátott (úgynevezett posztoperatív) őrző fő feladata, hogy a frissen műtött beteget a szükséges ideig megfigyeljék, állapotát felügyeljék, és ha kell, ismét stabilizálják annak érdekében, hogy biztonsággal kórtermi ágyba kerülhessen. Amennyiben állapota az ellátás ellenére kritikus marad, lehetőség van az intenzív terápiás modulban elhelyezni. Itt találhatók azok az eszközök, amelyek nyomon követik az életfunkciókat, illetve lehetővé teszik az élet fenntartását és a beteg előkészítését a végleges ellátóhelyre szállításhoz. Az intenzív osztályos modul is rendelkezik a műtőhelyiségre érvényes tulajdonságokkal: hermetikusan zárt, por-, zaj-, cseppálló, ugyanakkor páncélozott és szükség esetén saját elektromos áramfejlesztő és -ellátóhálózattal felszerelt építmény. Ezenfelül található még itt gyógyszeradagoló, elektromos vérzéscsillapító és sterilizálóberendezés arra az esetre, ha újabb, azonnali beavatkozásra lenne szükség.

Szükséghelyzetben vagy háborús körülmények között a tábori kórházrendszer komplexuma további modulokkal bővíthető, de a meglévő helyiségek is átalakíthatóak, összevonhatóak vagy megfelezhetőek. A kórtermek és az étkezők befogadóképessége a sérültek számától függően bővíthető, a modulokat egyszerűen egymáshoz lehet csatolni.

1595936445
A kórházhoz tartoznak azok a modulok is, amelyek a nem sürgősségi ellátásokat szolgálják: van szemészeti, belgyógyászati vizsgáló, valamint vérvételre alkalmas helyiség. A laborban folytatott vizsgálatok azonnali eredményei nagyban segítik a beteg állapotának feltérképezését, az információk pedig a számítógépes hálózaton át rögtön visszajutnak a szakemberekhez, akik így gyors döntéseket tudnak hozni a további beavatkozásokat illetően.

Egy háború sújtotta övezetben gyakran a helyi lakosság ellátására is szükség lehet. Ezt a célt szolgálja a nőgyógyászati vizsgáló és az újszülötteket ellátó rész, ahol még inkubátor is található. A ROLE–II-ben több ultrahang- és röntgenkészülék is van. Az itt kialakított röntgenszoba teljes kerülete ólomlapokkal van szigetelve, amelyek megvédik a kórház egyéb helyiségeiben tartózkodókat a sugárzástól. A kórház kiváló felszereltségét mutatja, hogy gyógyszerraktárral és szükség esetén fogászati, valamint fogtechnikai ellátásra alkalmas helyiséggel is rendelkezik.

Fotó: Németh Miklós főtörzsőrmester