Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kórház a Salang lábánál

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. július 29. 8:41

Újabb kórházat adott át a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (MH PRT) Khinjanban, az afganisztáni Baghlan tartomány déli részén, a Salang-hágó lábánál. A hely sajátossága, hogy a tartomány fő közlekedési útvonala keresztülszeli Khinjan járást, és a nehezen átjárható Salang-hágót is.

A hágónál rendszerint sok baleset történik, részben a meredek emelkedők, részben a sajátos afgán közlekedési szokások miatt. Ezért nem véletlen, hogy az új klinika a főútvonal mellé, a járás legdélebbi településén, a hágóhoz közel épült.

A kórház korszerű felszerelést is kapott, amely alkalmas az életmentésre és a kisebb sebészeti beavatkozásokra.

Az épület tervezésénél különös figyelmet fordítottak a megfelelő higiéniai feltételek kialakítására is. Ezt a projectet a magyar Egészségügyi Minisztérium támogatásával az MH PRT előző váltása indította el, a klinika alapkövét dr. Horváth Ágnes, volt egészségügyi miniszter asszony tette le a múlt évben.

Az elkészült projectet végül 2008. július 27-én az MH PRT negyedik váltásának parancsnokhelyettese, Sándor Tamás alezredes adta át, ünnepélyes keretek között. A kórházban az átadást követő naptól két orvos és négy felcser kezdi meg munkáját, akik a csaknem 32 000 főt számláló járás betegeit fogják ellátni.

1595878805