Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kórházban bujkáló lázadókkal végeztek Jemenben

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. október 19. 9:39

Jemeni harci gépek 44 síita lázadóval végeztek a szaúd-arábiai határ közelében lévő térségekre mért csapásaikban – közölte egy jemeni kormányilletékes.

Mohammed Abdelallah al-Kavszi belügyminiszter-helyettes állítása szerint a támadássorozatban meghalt felkelők közül huszonheten egy használaton kívüli kórházban húzták meg magukat.

A lázadók egyik szóvivője szerint azonban a gyógyintézetben betegeket ápoltak, és az áldozatok civilek. A hadsereg viszont továbbra is kitart amellett, hogy síita lázadók lőttek ki a kórházépületből, és a kormányerők emiatt kényszerültek válaszcsapásra.

Jemen északi Szaada tartományában öt éve indítottak felkelést a helyi síiták azzal vádolva a központi kormányt, hogy túl nagy teret enged a szunnita szélsőségeseknek.

Jemen az arab világ legszegényebb országa. Déli részén élő, jobb módú lakosság körében egyre erősebb a szándék arra, hogy újból elszakadjanak az északi területektől. Szanaa szerint a síita lázadókat Irán támogatja, a lázadók pedig azt állítják, hogy a kormányt a szunniták lakta Szaúd-Arábia.