Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzás a Hősök Temetőjében

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2012. augusztus 2. 11:50

Az 1848/49-es szabadságharc egyik utolsó csatájára emlékeztek augusztus 2-án, csütörtökön az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái a debreceni Hősök Temetőjében.

Az ütközet Debrecen szűkebb térségében zajlott le: Nagysándor József csapatai 1849. augusztus 2-án az óriási túlerőben lévő cári hadtestekkel csaptak össze, hogy azután Arad felé vonuljanak tovább. A küzdelemben 112 magyar és 634 orosz katona esett el, akiket a Hősök Temetőjében helyeztek végső nyugalomra.

1595939467
Varga István alezredes, a Bocskai dandár megbízott törzsfőnök-helyettese ünnepi beszédében összefoglalta a 163 évvel ezelőtti nap főbb eseményeit, majd az emlékezés és a katonasírok gondozásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta: kötelességünk az egykori ellenség emlékét is tiszteletben tartani, hiszen a temetőben egymás mellett nyugszanak a magyar és az orosz katonák, s „a halott ellenség nem ellenség többé".

Varga alezredes hozzátette: 1849-ben a magyar honvédek tízszeres túlerővel vették fel a küzdelmet. Ékes példája volt a hazaszeretetnek, példamutatásnak és bátorságnak, amelynek a Bocskai István Lövészdandár katonáinak nap mint nap, minden körülmények között meg kell felelniük.

Az ünnepi megemlékezésen a Haldokló Oroszlán szobránál koszorút helyezett el Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke; Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat nevében dr. Szekeres Antal jegyző; Varga István alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár törzsfőnök-helyettese; Tóth Imre százados, a MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ képviseletében; Vida László tűzoltó őrnagy és Katonka László tűzoltó főhadnagy a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében; valamint Szarka János nyugállományú ezredes, a Bocskai István Bajtársi Egyesület elnöke, és Kiss Csaba nyugállományú százados, egyesületi titkár.

Fotó: A szerző felvételei