Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2012. augusztus

2012. augusztus 2. 10:51

A Honvédelmi Minisztérium képes magazinja minden hónapban áttekintést ad a Magyar Honvédség hazai gyakorlatairól és külföldi szerepvállalásairól, a tárca kiemelkedő eseményeiről, a haditechnika újdonságairól és a honvédelemhez kapcsolódó érdekességekről.

1595939466
Vándorló honvédsírok

Az 1849. április elsején megnyílt budapesti Fiumei úti temetőben tartott első dísztemetés a honvédséghez köthető: 1849. április 24-ét követően, amikor a honvédcsapatok bevonultak Pestre, ott kapta meg a végtisztességet az isaszegi csata áldozatai közül tizenegy, a Rókus-kórházban elhunyt katona. Sírjuk ma már sajnos nem található meg, mindez azonban nem jelenti azt, hogy a temetőben nem nyugszanak a szabadságharcban elesett hősi halottak.

Haderő

Korszakos változások

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség elmúlt két évének értékelése nem könnyű feladat, hiszen a tárcavezetés irányításával komoly változások mentek végbe a honvédelem számos területén. A Magyar Honvéd olvasói számára Hende Csaba honvédelmi miniszter összegzi az elért eredményeket.

Légy rá méltó!

A honvédtisztté válás meghatározó pillanata a tisztavatási ceremónia, amelyre idén ismét a Kossuth téren kerül sor.


Nagyvilág

Missziós hírek

A Magyar Honvédség missziós tevékenység elmúlt hónapjának eseményeit összefoglaló rovatunkban hírt adunk – egyebek mellett – az Afganisztánban szolgáló tűzszerészeink életmentő akciójáról, az EU szomáliai kiképző műveletében történő magyar szerepvállalásról, illetve az MH KFOR-kontingens koszovói jelenlétfenntartó járőrözéséről.

Seregszemle

A honvédség kapuja

A tiszt- és altisztjelöltek, a szerződéses legénységi állomány, legújabban pedig már az önkéntes műveleti tartalékosok katonai alapfelkészítését is az MH Altiszti Akadémia hajtja végre. Nem véletlenül nevezik tehát a Magyar Honvédség kapujának a Szentendrén települt alakulatot.

Ugrózóna, dobózóna

Ejtőernyős ugrás amerikai MC–130-as repülőgépből és utánpótlásdobás magyar An–26-osból: a JCET 2012 gyakorláson magyar és amerikai katonák közösen készültek a műveleti területen rájuk váró feladatokra.

Önkéntes alapon

A jövőben önkéntes alapon lehet jelentkezni az előmeneteli vizsgára, ráadásul a katona az internet segítségével otthon sajátíthatja el a szükséges tananyagot. Az új rendszerben fontos szerep jut a nemrég létrehozott Katonai Vizsgaközpontnak is. Az új szervezettől az előmeneteli vizsga objektívebbé válását várják el létrehozói.


Júliusban történt

A magyar An–26-os fairfordi sikeréről, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis repülőhajózóinak vízi túlélő gyakorlatáról, az altisztek eskütételéről, illetve a nándorfehérvári diadal évfordulóján rendezett ünnepségekről is olvashatnak a haderő elmúlt hónapjának kiképzési és protokollhírei között.


Hőségriasztás

Hollywoodban a magányos hősök kora valószínűleg soha nem jár le, a való élet azonban egészen más képet mutat. Egy légtérsértő repülőgép földre kényszerítése például több tucat katona összehangolt együttműködését igényli. Ezt mutatja be a Zrínyi Média HM Kommunikációs Kft. katonai filmstúdiójának izgalmas rövidfilmje.

Időjárás-jelentők

Ha a katonai meteorológiai szolgálat önálló fegyvernem lenne, bizonyára egy zöld levelibéka díszítené címerüket, karjelzésüket. Igaz, az időjárás változásait előre jelző brekegésére nem lehetne alapozni például a teljes katonai repülés meteorológiai támogatását, ahhoz sokkal inkább az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ Meteorológiai Központjának munkájára van szükség.

A haza szolgálatában

A képzési struktúra reformja és egy új campus létrehozása: Magyarország legfiatalabb, de jogelődjei révén komoly múltra visszatekintő felsőoktatási intézményénél, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ezek a legfontosabb feladatok.


CSI Hajmáskér

Hajmáskéren a CSI-sorozatok helyszínelőinek katonai egyenruhába bújt megfelelői ismerkedtek a szakmával.

Haditechnika

Andros F6A: Több mint testőr

Jó memória és térérzék is szükséges a tűzszerészrobotok kezeléséhez, melyek haszna felbecsülhetetlen a hadszíntéren.

Hátország

Frontkórház

A katonaorvoslás története – háborús történet. Lapjain érzelemmentes harctéri összegzések a fájdalomról, a halálról, akkurátus beszámolók az orvosok, ápolók és mentést szervező személyek teljesítményeiről, módszertani epizódok a megsérült, megbetegedett katonák kimenekítéséről, ellátásáról. Sorozatunkban erről olvashatnak…

Lélekgondozók

A kőbaltától eljutottunk az űrrakétáig, ám lelki, szellemi, erkölcsi életünket, érzelmeinket, kapcsolataink emberhez méltó megértését és gyakorlását illetően, jócskán van pótolni- és tennivalónk a haderőben is. Mindez nélkülözhetetlenné teszi a tábori lelkészi szolgálatot, annak katolikus, protestáns és zsidó szolgálati ágát. Sorozatunkban ezúttal a Tábori Rabbinátust mutatjuk be.


Katonás ritmusban

Jazz, magyar katonazene és egyházzene: ez a három fő eleme az MH Légierő Zenekar Veszprém repertoárjának. S hogy miként jön össze e három, egymástól eléggé különböző stílus? Erről is mesél magazinunknak Katona János alezredes, a zenekar megalapítója és karmestere.

Hadinapló

Húsz évvel ezelőtt került elő Horthy István inasának, Farkas Györgynek –„a Gyurinak" – a kézírásos harctéri naplója. Ez az izgalmas és hiteles dokumentum – egy pepita füzet – „testközelből" láttatja a napról napra felrótt eseményeket. Farkas Györgynél jobban kevesen ismerhették Horthy Istvánt, hiszen hosszú éveken át úgyszólván éjjel-nappal ott volt mellette.

Üzenet a Don-kanyarból

Dr. Lippai Péter ezredes beszámolója a doni expedíció előzményeiről, illetve magáról az útról.

Hiánypótlás

Magazinunk márciusi számában nyilatkozta azt Hermann Róbert, hogy bár számos munka foglalkozik a témával, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történetében még ma is vannak fehér foltok. Süli Attila hadtörténész, a Hadtörténeti Múzeum osztályvezető-helyettese most felszámolta az egyiket.

Közérdekű

A júliusban, különböző alkalmakból kitüntetettek, elismerésben részesültek névsora, a 2012. június 18. és július 13. között elhunyt nyugállományú katonák nevei, illetve a MH ÖHP parancsnokának pályázati felhívása szerepel rovatunkban, melyet a koronaőrségről megjelent könyv rövid ismertetője, valamint a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium tanévnyitójának beharangozója tesz teljessé.