Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzás a magyar földön elesett katonák emlékére

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Kertész László |  2023. november 2. 22:32

„Itt egymás mellett nyugszanak többek között törökök, bolgárok, lengyelek, olaszok, románok és magyarok” – hangzott el a budapesti Új Köztemetőben a HM Katonai Örökség Főosztály által, halottak napja alkalmából szervezett kegyeleti koszorúzáson, mellyel a magyar földön elesett magyar és külföldi katonákra emlékeztek november 2-án.

„Nincs olyan család ma Magyarországon, amelyiket ne érintett volna valamelyik világégés. Ahol ne lenne egy régi fénykép, melyről mindörökre hiányozni fog szerettük. Olyan család, amely sosem lett újra teljes egész” – tisztelgett az elesett katonák előtt Vadászi Norbert ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnok-helyettese, a Honvéd Vezérkar képviseletében.

Az emlékezők a rákoskeresztúri Új Köztemetőben, az imádkozó katona szobránál helyezték el koszorúikat. A Honvédelmi Minisztérium képviseletében Horváth Tamás, a Katonai Örökség Főosztály főosztályvezetője, a Magyar Honvédség nevében pedig Vadászi ezredes rótta le kegyeletét az elhunytak előtt. A Budapesti Katonai Attasétestület mellett a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek és katonai hagyományőrző egyesületek is képviseltették magukat.

Kegyeleti Gyertyagyújtás halottak napja alkalmából KLAC6234

„A katonák, akiknek a hivatása a legnemesebb és legszebb, hiszen nem saját dicsőségüket, hanem nemzetüket és vele együtt honfitársaikat szolgálják, esküjükkel vállalják, hogy akár életük árán is megvédik a rábízottakat. A mai napon csendesen hajtunk fejet azok előtt, akik szolgálatteljesítés közben áldozták fel magukat hazájukért” – fogalmazott az ezredes.

A HM Katonai Örökség Főosztály által szervezett november 2-i megemlékezés sorozat a budai várban gyertyagyújtással és emlékmisével folytatódott. A nap kulcsszavai a tisztelet és a megbocsátás, hiszen a halálban nincsenek ellenségek. Áldozatáért mindenkit megillet a végtisztesség, nemzeti hovatartozásától függetlenül.