Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tisztelgés a hősi halottak előtt

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kormány Gábor |  2023. november 2. 23:30

Halottak napja alkalmából szervezett kegyeleti gyertyagyújtást a Honvédelmi Minisztérium Budapesten, a budavári Szentháromság téren november 2-án. A megemlékezést szentmise követte a Mátyás-templomban.

„A halottak napi emlékezés részeként katonáink és szabadságharcosaink áldozatvállalásait is felidézzük. Hazánk számos pontján sírhelyek és emlékművek hívják fel a figyelmet a történelem hőseinek helytállására, a bátor és kötelességtudó katonákra” – fogalmazott Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miután a lélekharang megkondításával emlékeztek a hősi halottakra. A Szent István államalapító királyunk lovasszobrának közelében tartott megemlékezéshez több száz civil érdeklődő és turista csatlakozott. A katonahalottakról szólva az államtitkár emlékeztetett: „Nem hősnek születtek ők, de a történelem viharai közbeszóltak: szálltak a behívók, vitték a kérlelhetetlen parancsot. Tudták, hogy a haza szolgálata, a fegyveres szolgálat egész embert kívánó elköteleződés. Nagyapák, apák nemzedéke hitte, hogy utódaik boldogabb, békésebb jövőjéért harcolnak.”

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára rámutatott: hőseinkre nem csak azért emlékezünk, mert ez erkölcsi kötelességünk, hanem azért is, mert emlékeztetnek arra, hogy van mit veszítenünk és ezért van mit megvédenünk. „Ma, amikor a világ számos pontján, így a szomszédunkban is véres háború dúl, ezerszeresen is emlékeztetnünk kell magunkat arra az igazságra, hogy azért lehetünk itt, mert voltak és vannak hőseink” – fogalmazott az államtitkár. Vargha Tamás hozzátette: a békét és a szabadságot, amelyeknek megőrzése egyaránt kötelessége a jelen tanúinak, a hősöknek köszönhetjük.

KG_20231102_szentharomsagter_kegyeletigyertyagyujtas_013

„A halott katona pedig nem ellenség többé, hanem ember, akit megillet a végtisztesség, és ahol ő van, ott már örök béke” – fogalmazott a tárca államtitkára. A megemlékezésen Totha Péter Joel vezető tábori főrabbi a szeretet és elfogadás hangjaira emlékeztetett, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök pedig az egykori és jelenlegi katonahalottak emlékének ápolása mellett arra kérte a jelenlévőket, hogy a világunkban jelenleg dúló háborúk és konfliktusok során megrokkant, megözvegyült, megárvult személyekre is gondoljunk.

A megemlékezésen – a kegyeleti imák elhangzása és a Magyar Takarodó felcsendülése után – mécsest gyújtottak a résztvevők. A rendezvényt követően az első és második világháborúban elesett katonákért mutattak be szentmisét a budavári Mátyás-templomban.

KG_20231102_szentharomsagter_kegyeletigyertyagyujtas_023

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök az utolsó magyar koronázótemplomban elhangzott beszédében kiemelte: halottak napján valamennyi elhunyt magyar katona mellett azokra a külföldi hadfiakra is emlékezünk, akik hazánk földjében nyugodnak. „Az elhunyt katonákra való emlékezés és az értük mondott imádság ugyanakkor az igazságosság és a béke megőrzésének nagy fohászává kell, hogy váljon a mostani világban, ahol az egyre több háború és fegyveres konfliktus mellett egy markáns agresszivitás is felütötte a fejét az emberi élet szinte minden területén” – mutatott rá a katonai ordinariátus vezetője.

A halottak napi ünnepségen részt vettek a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség vezetői – többek között Takács Attila Géza vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese –, a honvédelem ügyét támogató és ápoló szervezetek képviselői, a külföldi államok véderőattaséi és a katonai hivatásra felkészülő honvédtisztek is.