Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszorúzás és március 15-i megemlékezés Szentendrén

Szöveg: Papp Nikolett |  2008. március 17. 15:17

Az 1848-as márciusi eseményekre együtt emlékezett a Központi Kiképző Bázis, a Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola és Szentendre városa. Ezen az ünnepi napon parádés, katonai zenekarral kísért felvonulás keretében a kiképző bázis bemutatta a városnak az MH történelmi zászlóit.

Március 15-én a Szentendréhez ezer szállal kötődő Petzelt József mk. alezredes sírjánál – aki az 1848-ban alapított Magyar Hadi Főtanoda létrehozásában elévülhetetlen érdemeket szerzett – kezdődött az ünnepség. A KKB zenekarának előadásában felcsendültek a Himnusz dallamai, majd a Kossuth Lajos Nyugdíjas Klub műsora után Dr. Négyesi Lajos honvéd alezredes, hadtörténész ünnepi beszédében kiemelte, Petzelt József, a Magyar Hadi Főtanoda aligazgatója példája is abban erősíti a mai kortársakat, hogy szükség van a magas szintű magyar tiszt- és tiszthelyettes-képzésre.

A beszédet követően a sírnál koszorút helyezett el többek között Dr. Dietz Ferenc polgármester, valamint a Szentendrei Helyőrség Parancsnokság képviseletében Szalay Zoltán ezredes és Dr. Kovács Tibor mk. ezredes.
A koszorúzás után a KKB és a KPTSZI, valamint a Szentendrei Tűzoltó Parancsnokság kijelölt állománya végigvonult a városon, egészen a Fő térig, ahol az önkormányzat március 15-i ünnepsége kezdődött. A megemlékezés keretében Dr. Dietz Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket és méltatta az ünnep jelentőségét, majd Dr. Kedves Gyula alezredes, a HIM múzeumigazgató-helyettese a történész nézőpontjából elemezte a forradalom és szabadságharc eseményeit, különös tekintettel a szentendrei kötődésű Petzelt József katonai iskola szervezői és pedagógusi munkásságára.

Ezt követően a Barcsay Jenő Általános Iskola tanulói adtak ünnepi műsort.
A szentendrei MH KKB és a MH KPTSZI jelenléte külön színfoltja volt a városi rendezvénynek. A történelmi zászlók kíséretében felvonult alegységet az alakulat zenekara vezette végig a városon és a helyi polgárok által zsúfolásig megtelt Fő téren feszes alakzatban adtak keretet a márciusi ifjakról és a 48-as honvédekről szóló megemlékezésnek. A zenekar nem csak a hivatalos ünnepi zeneszámokat játszotta, hanem népszerű indulókkal, népi dallamok katonazenekari feldolgozásával kápráztatta el a közönséget. A helyi katonai szervezet másodízben történt bemutatkozása a város lakossága és vezetői előtt hozzájárul a katonák elismerésének, megbecsülésének erősítéséhez és jó alapot ad a további együttműködés kiszélesítéséhez.