Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Következményei lesznek az egyiptomi eseményeknek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. szeptember 11. 9:32

Négy ember vesztette életét, több mint ezren pedig megsebesültek szeptember 10-ére virradó éjjel, miután a kairói izraeli nagykövetséget megrohamozta egy nagyobb tömeg, és a biztonsági erők csak súlyos összecsapások árán tudták megfékezni a támadókat. A nagykövetet és a diplomáciai személyzetet családjukkal együtt Izraelbe menekítették, jelenleg csak a nagykövet helyettese tartózkodik Kairóban.

Az al-Arabíja hírtelevízió úgy tudja, hogy a történtek miatt Eszám Saraf kormánya felajánlotta lemondását, de a hadsereg legfelső katonai tanácsa – amely Hoszni Mubarak elnök távozása óta az elnöki jogkör gyakorlója – ezt elutasította.

Eközben Ron Sofer, az izraeli kormány egyik szóvivője bejelentette, hogy Jichák Levanon nagykövet visszatér kairói állomáshelyére, mihelyt az egyiptomi hatóságok szavatolják az izraeli külképviselet biztonságát.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat este köszönetet mondott az egyiptomi biztonsági erőknek, amiért megvédték az izraeli diplomatákat. Háláját fejezte ki Barack Obama amerikai elnöknek is, amiért a “döntő pillanatban minden befolyását latba vetette", hogy az egyiptomi hatóságok az izraeli nagykövetség munkatársainak segítségére siessenek. Az izraeli miniszterelnök kijelentette, kormánya elkötelezett amellett, hogy megőrizze a békét a zsidó állam és Egyiptom között.

“Egyiptom megerősíti, hogy teljes mértékben elkötelezett a nemzetközi konvenciók betartása mellett, ideértve az összes diplomáciai képviselet védelmét" – mondta az egyiptomi tájékoztatási miniszter. Hozzátette, hogy a hatóságok a rendkívüli állapotról szóló, három évtizede hatályban lévő törvény minden rendelkezését alkalmazni fogják, hogy megteremtsék a rendet és a biztonságot az országban, és megvédjék az államot és intézményrendszerét.

Hejkal rámutatott, hogy az izraeli nagykövetség ellen intézett támadás rontotta Egyiptom helyzetét és az országról akotott képet. “Egyes emberek, akiket nehéz becsületesnek nevezni, kihasználták a biztonsági erők által tanúsított önmérsékletet, és megpróbálták provokálni a rendfenntartó erőket" – fogalmazott a miniszter, aki arra figyelmeztetett, hogy ezentúl a biztonsági erők minden legitim intézkedést megtesznek, és alkalmazzák törvényben biztosított jogaikat, ideértve az önvédelemhez való jogot is, hogy “szembeszálljanak a bűnözőkkel, és rendet teremtsenek".

Leszögezte azt is, hogy a tetteseket felkutatják, és bíróság elé állítják. Eddig 38 embert vettek őrizetbe.

Címkékjog