Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel fél évszázada nyugállományban

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei és archív |  2022. augusztus 1. 8:32

Emléklappal köszöntötte kilencvenedik születésnapja alkalmából Oszlár Béla nyugállományú őrnagyot Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Gáldonyi Sándor őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője.

xIMG_7403 MINISZTER, MH PK OLLEVÉL

Egykori bajtársai körében ünnepelte kilencvenedik születésnapját Oszlár Béla nyugállományú őrnagy, a jánoshalmi Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesület tagja. Ezen a rendhagyó klubfoglalkozáson tolmácsolta Mosonyi Viktor hadnagy a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnoka jókívánságait, valamint a megyei toborzó iroda munkatársai nevében is gratulált az ünnepeltnek. A város önkormányzata képviseletében Kovács József alpolgármester, a közössége nevében pedig Györgypál Csaba nyugállományú alezredes, az egyesület elnöke ajándékozta meg a jeles nap alkalmából Béla bácsit.

Oszlár Béla szülei saját birtokukon gazdálkodtak, első gyerekként éppen az aratás dandárjában, 1932 júliusában született. A bálák pakolását kellett leállítani, hogy édesanyját lovas kocsival a battonyai kórházba szállítsák. Az elemi és a polgári iskoláit szülőfalujában járta ki, majd mezőhegyesi középiskolában mezőgazdasági gépészként végzett, és traktorvezetői jogosítványt is szerzett. Sorkatonai szolgálatra húsz éves korában, Orosházára hívták be, majd tizedesként egy év múlva Szegedre helyezték. Leszerelés után a battonyai gépállomáson helyezkedett el, itt találkozott később a Bem Légvédelmi Tüzér Tiszti Iskola toborzóival. Nem kellett sokat győzködniük, miután szülei és a húga is támogatták a pályamódosítást, jelentkezett az iskolába.

Két év múlva avatták hadnaggyá, első tiszti beosztásába Szegedre helyezték: a Légi Figyelő és Jelző Ezred rádiótechnikai század hadműveleti tisztjeként szolgált. Ezt követően hosszabb-rövidebb ideig különböző beosztásokban szolgált Jánoshalmán, Kecskeméten, ismét Jánoshalmán, Taszáron, megint Kecskeméten, Sárbogárdon majd újra visszahelyezték Jánoshalmára. Egészségügyi okokból, századosként innen vonult nyugállományba 1973-ban, mint a 45. Rádiótechnikai Ezred 2., jánoshalmai hadműveleti rádiótechnikai század törzsfőnöke. Őrnaggyá az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulója alkalmából, 2006-ban léptették elő.