Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel-keleti körútra indult az amerikai védelmi miniszter

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. július 30. 16:19

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter közel-keleti körútra indul július 30-án hétfőn: Tunisz és Kairó után Jordániába és Izraelbe látogat.

Jeruzsálemben a Pentagon vezetője vendéglátójával, Ehud Barakkal, Benjámin Netanjahu kormányfővel és Simon Peresz elnökkel tárgyal majd. A tárgyalásokon várhatóan szó lesz Szíriáról, s egy nevének elhallgatását kérő illetékes szerint mindenképpen szót ejtenek Iránról is.

Jordániában Szíria áll majd Leon Panetta és II. Abdalláh király megbeszéléseinek középpontjában. Ammán, amelyet amúgy is aggaszt a területén tartózkodó mintegy 140 ezer szíriai menekült, nemrégiben teljes hosszában megerősítette Szíriával közös határát.

Jeruzsálemi és ammáni látogatását megelőzően az amerikai védelmi miniszter Tuniszba utazik, hogy üdvözölje a „viszonylag stabil és békés" demokratikus átmenetet – közölte egy magas rangú amerikai illetékes. Panetta Monszef Marzúki elnökkel, Hamadi Dzsebali kormányfővel és Abdelkarim Zbidi nemzetvédelmi miniszterrel tárgyal majd.

Az arab tavasz témaköre áll Leon Panetta kairói tárgyalásai középpontjában is. Panetta találkozik Mohamed Huszein Tantávival, a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa elnökével, akit figyelmeztet arra, hogy vállalta a hatalom átadását a demokratikusan megválasztott kormánynak. Az amerikai védelmi minisztert fogadja Mohamed Murszi államfő is.